filozofski teatar

Da li je moguća nova revolucija? Boris Burden, čovek koji secira političku, društvenu i kulturnu svarnost

0

7.jun , Scena "Raša Plaovića" s početkom u 20:30h 

foto: Promo
foto: Promo

Na samom kraju sezone, u Filozofskom teatru na Sceni „Raša Plaović“ imaćemo priliku da čujemo jednog od najbritkijih umova Balkana, filozofa i publicistu Borisa Budena, a razgovor sa njim će voditi Srećko Horvat.


Boris Buden je na Zagrebačkom sveučilištu diplomirao filozofiju, uz dopunske studije marksizma, a doktorirao teoriju kulture na univerzitetu Humbolt u Berlinu, gde trenutno živi i radi. Gostujući je predavač na univerzitetu Bauhaus u Vajmaru. Objavio je više knjiga i studija iz područja filozofije, politike, lingvistike i teorije kulture i umetnosti. Tokom devedesetih, bio je urednik i objavljivao je u čuvenom časopisu „Arkzin“, a autor je i kultnih zbirki eseja – „Barikade“ i „Kaptolski kolodvor“ u kojima je izuzetno prodorno secirao društvenu, kulturnu i političku stvarnost Hrvatske i bivše Jugoslavije.

 

Objavio je knjige „Vavilonska jama. O (ne)prevodivosti kulture“ i „Zona prelaska – o kraju postkomunizma“. Preveo je neka od najznačajnijih dela Sigmunda Frojda.


Buden i Horvat će u Filozofskom teatru govoriti o mnogim značajnim pitanjima današnjice, kao što su poraz socijalističkog projekta, ideologija postkomunističke tranzicije, istorijski revizionizam, današnji nacionalizmi u Evropi i na Balkanu, evropski fašizam i današnji „antifašizmi“, mit o dva totalitarizma, korupcija globalnog kapitalizma, nadideološka idila neoliberalizma i rasistički elitizam građanskih klasa. I na kraju, postaviće pitanje da li je na ovim prostorima uopšte moguće u skorijoj budućnosti zamisliti neku novu socijalističku revoluciju?


 

makonda-tracker