icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

muzika, kultura, umetnost, gejming...

Počinje 9. Mikser festival na Donjem Dorćolu: Otkrijte šta vas sve čeka na najvećem regionalnom festivalu kreativnosti

Podeli:

Deveto izdanje Mikser festivala održaće se od 25. do 28. maja na mestu na kome je sve i počelo – u legendarnim silosima nekadašnjeg Žitomlina na Donjem Dorćolu, na adresi Dunavski kej 46, pod autobiografskim sloganom “MIGRACIJE”.

foto: Promo
foto: Promo

Omiljena lokacija publike Mikser festivala ponovo će ugostiti veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta. Festivalska kapija za posetioce biće otvorena 25. maja već od 17h.

 

Svi obrazovni i izložbeni programi Mikser festivala su, kao i uvek, BESPLATNI TOKOM ČITAVOG FESTIVALA. Dobrodošli ste da istražite izložbe dizajna, umetnosti, digitalnih tehnologija u magičnim silosima, slušate pametne Mikser i Nordeus razgovore, učestvujete u kreativnim I obrazovnim radionicama, dovedete klince da maštaju u Mikser Kids&Teen zoni, uživate u reci, pogledu, gigantskim projekcijama, druženju! Ulaznice postoje samo za večernji muzički program na river bini, i to tri od četiri festivalska dana (petak, subota i nedelja) dok su svi ostali muzički programi na festivalu, takođe besplatni, uključujući i program na glavnoj RIVER bini u četvrtak 25. maja, kada vas pozivamo da nam se u što većem broju pridružite na otvaranju festivala koje počinje već od 17h.

 

Program Mikser Razgovori okupiće više od 50 progresivnih, međunarodnih i domaćih stručnjaka iz oblasti urbanog dizajna, arhitekture, dizajna, društvenih nauka, informacionih tehnologija, komunikacija i drugih kreativnih disciplina. Mikser Talks okuplja kako stručnu, tako i širu javnost koja aktivno učestvuje u debatama i razgovorima, dok mladi lokalni talenti učestvuju u radionicama i masterklasovima sa prestižnim predavačima.

 

Pokušaćemo da nađemo odgovore na pitanja našeg vremena: Koja je uloga informacionih tehnologija u društvenim izazovima? Koji su inovativni modeli održivosti za nove generacije kulturnih i društvenih centara? Kako da se podigne nova generacija gradskih stručnjaka i građana? Ovom prilikom Mikser festival posetiće Mateja Demšič, gradska pročelnica za kulturu iz Ljubljane, Igor Baković, savetnik gradonačelnika za kulturu i znanosti Splita, Egbert Fransen, direktor nezavisnog kulturnog centra Parhuis de Zwijger iz Amsterdama, francuski arhitektonski kolektiv Freaks Architecture iz Pariza, Andries Girse iz Amsterdama, Marko Klausen iz Berlina i izraelski arhitekti Uri Rajher, Ronit Ajsenbah i Lila Čitajat.

 

Muzički program odvija se na dve bine: River stage i Square stage.

 

Zvanična ceremonija otvaranja festivala zakazana je za četvrtak 25. maj u 20 časova i tom prilikom posetioce će na Square bini dočekati gudački orkestar Lola Klasik na čelu sa umetničkim rukovodiocem Ljubišom Jovanovićem.

 

Prvog dana RIVER STAGE će otvoriti Sale i Sedlari u 20:30 časova, čijeg osnivača Aleksandra Sedlara publika poznaje kao kompozitora klasične muzike, dirigenta, aranžera i multiinstrumentalistu, koji je nastupao sa našim najpoznatijim muzičarima klasične, pop i rok scene.

 

Nakon njega u 22 časa pod reflektore Mikser River stage-a izaći će Marko Louis, koji je dve godine nakon prvog samostalnog albuma "SHINE ON ME", izdao novi album pod nazivom "BESKRAJ”.

 

Omiljena lokacija publike Mikser festivala će ovog puta ugostiti i neke od najkreativnijih kompanija iz oblasti gejminga, VFX-a i IT edukacije u posebnom silosu pod nazivom Digital Arts Expo Powered By Nordeus.

 

Pored Nordeusa, koji je inicijator i pokrovitelj Digital Arts Expo-a, na festivalu će biti prisutne i sledeće kompanije: 3Lateral, Bunker VFX, Cofa Games, Crater Studio, EiPix, Fried, Mad Head Games, Take One, Nova Iskra, Qube 3D i Startit.

 

Istog dana u drugom silosu u Art Zoni sa početkom u 17 časova biće svečano otvorena regionalna multimedijalna izložba Black Box 2017: “Pad u budućnost”. Takođe u drugom silosu će biti održana promocija časopisa Elementi koju će od 17-18 časova prirediti Centar za promociju nauke. Nakon toga uslediće sastanak pod nazivom “Više od izbeglice” koji organizuje Refugee Aid Miksalište.

 

U trećem silosu svečanim otvaranjem internacionalnih izložbi dizajna Ghost project i Kuća za sve naše ljude – MH Sarajevo u 18 časova biće predstavljen program posvećen dizajnu. Beograd će ovom prilikom posetiti Mirko Ilić, jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije. Pored učestovavanja u žiriju za regionalni konkurs Kuća za sve naše ljude za grafički dizajn fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 08. septembra 2017. godine u Sarajevu, povod za posetu je i izložba Tolerancija, koja predstavlja radove najuticajnijih grafičkih dizajnera sadašnjice, a koju će publika Mikser festivala 2017 imati priliku da premijerno pogleda već prvog dana festivala, dok je svečano otvaranje izložbe zakazano za subotu 27.05. u 19 časova.

 

Mikser Bazar će i ove godine okupiti dizajnere, kreativne zanatlije, proizvođače rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, prodavce secondhand i vintage komada, kolekcionare, antikvare, prodavce gramofonskih ploča, kaseta, stripova, dečjih igračaka i opreme, kao i izlagače dizajnirane hrane, pića i delikatesa, koji će svojim umetničkim delovanjem i nesputanim kreativnim duhom oplemeniti prostor industrijske zone Donjeg Dorćola.

 

U Kids Zoni koja se nalazi na Trgu festivala, za najmlađe, Isidora Ivanović iz DivArt-a će održati dečju radionicu Stvaranje budućnosti od 17-18.30 časova, a nakon toga Crveni krst uz podršku Unitasa održaće radionicu za decu pod nazivom Miša i Maša od 18:30 do 20:00 časova.

 

Food corner radiće svakog dana festivala, četvrtak i petak od 17 časova, a subotu i nedelju od 12 časova.

 

Inicijalizacija u toku...