taština malih razlika

Njegov pogled na svet promeniće sve vaše stavove: Kroz popularnu izložbu sa Goranom Jevtićem

0
U nastavku serijala autorskih vođenja kroz izložbu Grejsona Perija "Taština malih razlika", u petak, 5. maja u 20.00 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) publiku će kroz postavku provesti glumac Goran Jevtić.
foto: Promo
foto: Promo

Posebnost Jevtićevog vođenja ogleda se u tome što će publika kroz tri potpuno različite i vrlo subjektivne perspektive sagledati Perijev rad. Na ovaj način, Jevtić će ukazati na činjenicu da je Perijeva umetnost univerzalna i podložna individualnim tumačenjima koja često mogu biti i potpuno suprotna. Jevtić će podcrtati tvrdnju da umetnost nastaje u odnosu izloženog dela i samog posmatrača, te da je u Perijev rad moguće upisati bezbroj ličnih interpretacija koje svaki put iznova kreiraju novu priču. Kao glumac sa iskustvom tumačenja klasičnih likova na radikalni način, Jevtić će biti u prilici da uporedi svoje umetničko iskustvo sa Perijevim.

 

foto: Promo

 

Nakon vođenja Biljane Srbljanović kome je prisustvovalo više od 500 ljudi u muzeju i dodatnih 7.000 kroz prenos uživo preko interneta, Jevtićevo vođenje biće novi povod za razgovor o položaju savremene umetnosti u društvu, klasnim razlikama, rodnom identitetu i drugim temama koje svojim radom pokreće britanski umetnik Grejson Peri.

 

foto: Promo

 

Goran Jevtić igra u brojnim srpskim pozorištima kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Malo pozorište „Duško Radović“, a stalni je član pozorišta "Boško Buha". Dobitnik je jedne od najprestižnijih srpskih pozorišnih nagrada "Miloš Žutić" za više uloga u predstavi "Okamenjeni princ". Dobitnik je nagrade "Ljubinka Bobić" za ulogu u predstavi "Iza kulisa", kao i nagrade "Žanka Stokić" za ulogu Živke u Nušićevoj "Gospođi ministarki". Veliku popularnost postigao je filmskim ulogama u ostvarenjima Srđana Dragojevića "Parada", "Mi nismo anđeli 2", "Sveti Georgije ubija aždahu", kao i u rediteljskom debiju Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda".

 

 

Izložba „Taština malih razlika“ se održava u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu do 20. maja. Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.

 

 

makonda-tracker