samostalne i grupne izložbe, predavanja i radionice

Predstavljen program pete nedelje festivala Beogradski mesec fotografije

0
Tokom pete nedelje održavanja festivala Beogradski mesec fotografije, pored samostalnih i grupnih izložbi, u programu su i predavanja i radionice,
foto: Promo
foto: Promo

Izložba  SEASCAPES autora Martina Breindla i Wolfganga Mullnera biće otvorena 24. april 2017. u 18h u Prozoru. Trajanje izložbe je do 02.05.2017.

 

Fotografije Volfganga Milnera su narazličitije morske panorame koje prepoznajemo sa brojnih fotografija sa letovanja. Horizont deli fotografiju tačno na sredini. Miler uzima informacije o bojama koje su „upisane“ u svakoj slici i izračunava srednju vrednost tonalnih vrednosti kako neba tako i mora. Ovim vrednostima on „preslikava“ originalni motiv monohromnim površinama, gurajući ga na ivice fotografije gde on služi samo kao „paspartu“ za jednu novu formu interpretacije istog segmenta realnosti.

 

Martin Brajndl u svom ciklusu Die Sehnsucht nach dem Meer (konkretna verzija) opisuje potpuno iste motive kao i Milner, gotovo doslovno. Reči NEBO i MORE koje stoje jedna iznad druge imaginarna linija horizonta deli na pola i iznova ih konstruiše. Korak po korak, Brajndl konkretizuje ovu demontažu, u kojoj koristi istu metodu na agregatnim stanjima i spektralnoj percepciji, koja se gotovo istovremeno ispoljava kao odraz u ogledalu.

 

Milerovi i Brajndlovi radovi u suštini su eseji. Dijalog između fotografija poigrava se sa granicoom između fotografije i grafike. Ono što su za Milnera brojni prizori mora, za Brajndla su jezičke varijacije. Obe perspektive su sistematizovane i šablonizovane, ukazujući na pogled na svet na koji sve više utiču percepcije mašina, industrijskih standarda i normi.

foto: Promo

Grupna izložba US AND THEM biće održana u UK Parobrod od 24. aprila (otvaranje od 19h) do 30. aprila 2017.

 

Projekat “Putujući aparat” je nastao u želji da se prikažu razlike u pogledima i mišljenjima i, što nije  manje bitno, da se dokaže da granice ne postoje. Spakovali smo Minoltu i 12 filmova, skupili ljude iz bivše Jugoslavije i dali im temu “Mi i oni”. Svi oni  imaju drugačije poglede, shvatanja i emocije. Razbili smo predrasude i sklopili nova prijateljstva.

 

 

Aparat je proputovao Balkan, od Slovenije do Makedonije, a 6 kolor i 6 crno-belih filmova  dočaravaju ono što može da nam promakne u svakodnevnici.


Mila, Andjela, Bojana, Marija, Vedrana, Klemen, Senad, Zvonimir, Mirko, Jovan, Nedžad i Kosta svojim fotografijama opisuju emocije i atmosferu doživljenog.


Ovo je druga izložba grupe Analogna fotografija, po ideji Vladimira Todorovića, a u okviru Beogradskog meseca fotografije.

 

makonda-tracker