javno čitanje čuvenog Don Kihota

Aleksandra Kovač, Slobodan Beštić, Rambo Amadeus i mnogi drugi: U borbi protiv vetrenjača!

0
Pop zvezda Aleksandra Kovač, glumac Slobodan Beštić, legendarni Rambo Amadeus, košarkašica Nataša Kovačević i brojne druge poznate ličnosti učestvovaće na javnom čitanju čuvenog romana "Don Kihot" 25. aprila u 12 sati u Institutu Servantes u Beogradu.
foto: Promo
foto: Promo

Ovogodišnje javno čitanje "Don Kihota" biće organizovano na najrazličitijim jezicima sveta, a otvoriće ga neobični roboti Instituta Mihajlo Pupin Nao i Migel de Servantes. Nakon njihovog kratkog razgovora i čitanja prvih rečenica iz čuvenog romana, celu priču u slavu Svetskog dana knjige nastaviće brojne ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života: ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivona Jevtić, muzičar Rambo Amadeus, glumac Slobodan Beštić, košarkašica Nataša Kovačević, pevač grupe S.A.R.S. Žarko Kovačević, pevačica grupe Zemlja gruva Ana Jovanović, brojni novinari, predstavnici inostranih ambasada i kulturnih centara...

Drago mi je što mogu da podržim ovu akciju i kažem veliko DA čitanju. Danas, u vreme tehnologije, društvenih mreza i brzog protoka informacija, knjiga ostaje kao najbolji dokaz ljudske kreativnosti, intelekta i mašte", navodi naša pevačica i muzičarka Aleksandra Kovač koja će odlomak iz "Don Kihota" čitati na španskom jeziku!

Ne postoji ništa zahvalnije nego vraćati se dobro poznatim likovima i pričama koje ponovo ožive, svaki put kada ih pronađete na stranici knjige."

Španski će biti samo jedan od jezika koji će se 25. aprila čuti na javnom čitanju. Servantesove rečenice, britke, duhovite i vekovima aktuelne, čuće se i na srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom, hebrejskom, ali i na jeziku kečua, svahiliju...

 

Javnim čitanjem "Don Kihota" povodom Svetskog dana knjige, Beograd se pridružuje Madridu i drugim gradovima sveta, gde se ovakve manifestacije tradicionalno organizuju više od dve decenije. Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila, otkako je 1995. godine ovaj praznik knjige ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

 

Španija obeležava ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, od 1923. godine. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom dvadeset i četiri sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža! Poigravajući se sa tom tradicijom, Institut Servantes spremio je zanimljive poklone svima koji se 25. aprila pridruže ovoj književnoj zabavi u slavu "Don Kihota".

 

Prvo javno čitanje ovog dela Institut Servantes u Beogradu uspešno je organizovao 2015. godine, kada je nekoliko stotina zaljubljenika u knjigu javno čitalo avanture Don Kihota i Sanča Panse.

makonda-tracker