od 21. do 27. aprila

Povratak u bioskop 4: Festival fantastike u Muzeju kinoteke

0
U Muzeju kinoteke od 21. do 27. aprila biće održan Festival fantastike – Povratak u bioskop 4, koji organizuju Jugoslovenska kinoteka i Beokon. Na programu su 22 filma, izložba i tribine.
foto: Promo
foto: Promo

Čak 20 filmova biće prikazano sa 35-milimetrske trake, a samo dva digitalno, jer je cilj da se gledaoci podsete kako su ti filmovi originalno izgledali.


Na otvaranju festivala biće prikazan “Peti element” Luka Besona, povodom 20 godina od premijere (1997). Prethodno će biti otvorena izložba grafičkog umetnika Asterijana i predstavljen novi broj “Emitora” posvećen tom stvaraocu.


Drugi dan festivala donosi četiri filma apokalipse, nastala u Americi u doba hladnog rata, među kojima su “Rat svetova” i “Doktor Strejndžlav”, kao i tribinu o trilogiji “Prolaz” Džastina Kronina.


Nedelja je rezervisana za animirane filmove, a tema tribine tog dana su igrane verzije popularnh mangi i anima. Za 24. april najavljeni su evropski filmovi među kojima zaboravljeni mađarski “Bekstvo iz središta zemlje” (1969). Sledeći dan posvećen je fantaziji, povodom 35 godina od premijere “Gospodara zveri”. Program 26. aprila prati vezu palp književnosti i filma, a za tu priliku odabrani su “King Kong”, “Pre milion godina” i “Zardoz”.


Poslednji dan festivala posvećen je strip ekranizacijama iz vremena pre aktuelne Marvel i DC dominacije. Biće prikazani jedna od najboljih strip adaptacija na filmu “Dijabolik” Marija Bave, “Barbarela” sa Džejn Fondom u naslovnoj ulozi i mnogima omiljeni “Flaš Gordon” iz 1980. godine.

makonda-tracker