20. marta u parobrodu

Ana Sofrenović na otvaranju izložbe Budnost

0
Izložba slika pod nazivom „Budnost“, umetnika Saše Montilja, biće otvorena 20. marta u 19h u Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu
foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Slike i oslikani objekti Saše Montilja nastali su tokom 2016. i 2017. godine.

 

Tema ove izložbe je suštinska komunikacija sa prirodom preko njenih najopštijih elemenata. Prirodu, u kojoj nalazimo predstave i svojih osećanja autor želi da iskaže kroz njene panteističke vrednosti. Šuma i motivi vezani za nju skoro uvek se prožimaju kroz njegov rad. Sova kao motiv na drvenim cepanicama u početnim fazama ovog slikara je bio samo objekat oslikan uljanim bojama da bi se spontano upotpunio apliciranjem gline i drugih materijala kao i povezivanjem više drvenih elemenata u celinu.

foto: Promo

Težnja autora nije bila da se bavi skulpturom, sagledivom iz svih uglova niti da potpuno isprati formu figure u prostoru već da kombinacijom prirodnih elemenata koji svojim oblikom sugerišu krajnje predstavljene motive, ukaže na univerzalni prirodni ritam. Intervencija glinom u ovom slučaju se svodi na izradu određenih reljefa koji su pridodati i naknadno oslikani.

 

Slikar koji je veoma mlad ušao u krug uglednih umetnika kaže da se njegovo slikarstvo nije bitno menjalo, da su motivi na slikama isti – univerzalne teme kojima se oduvek bavi. Inspiraciju pronalazi u svakodnevnim okolnostima i trudi se da što više vremena provodi u prirodi, i prepoznavajući je u sebi, dođe do rezultata.

 

Izložbu će otvoriti glumica Ana Sofrenović.

makonda-tracker