Program Noći muzeja

0
Manifestacija Noć muzeja po sedmi put priprema veliki kulturni spektakl koji će popaliti svetla i oživeti neke zaboravljene prostore na više od sedamdeset lokacija u Beogradu 15. maja
foto: promo
foto: promo

Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja u periodu od 18 do 02 u Beogradu otvara vrata muzeja, galerija i izložbenih prostora grupisanih u sedam gradskih zona. Posetioci će moći da se podsete, ali i da saznaju nove stvari iz domena savremene umetnosti, slikarstva, istorije, mode, filma, arhikteture i muzike.

U Etnografskom muzeju saznaće kako su izgledale dečije igračke, čime su se igrale devojčice, a čime dečaci od 19. veka do današnjih dana, zatim kako su se igrala deca sa sela, a kako deca iz grada, od čega su pravljene igračke, kako su se oblačile i gde su stanovale. Pogledajte šta sve može biti zanimacija za odrasle od strateških igara preko kolekcionarstva do video igara.

U Muzeju nauke i tehnike posetioci će premijerno moći da vide novu stalnu postavku koju čini 25 zbirki sa više od 700 eksponata, dokumenata i fotografija, kao i projekat rekonstrukcije muzeja. Samo u noći manifestacije dvorište Muzeja nauke i tehnike biće mesto odličnog provoda uz svirku grupa Intruder i Inje, od 21 do 23.

U Olimpijskom muzeju posetioce će dočekati vrhunski domaći sportisti a najhrabriji će imati šansu da uđu u okršaj sa svetskom šampionkom u džudou i da fleksibilnost tela provere sa vicešampionkom sveta u fitnesu. Videće medalje sa prvih obnovljenih Olimpijskih igara, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže bele štafete na svetu i jos mnogo toga.... 

U galeriji Istorijskog muzeja Srbije posetioci će videti kako su se tokom godina razvijale i menjale kasice u kojima se čuvala ušteđevina. Na drugoj lokaciji, u Konaku kneza Miloša saznaće sve o tetoviranju, kako je nastalo i razvijalo se, a sve kako bi posetiocima predstavili istorijat i evoluciju tetoviranja od praistorije, preko Maora i Novog Zelanda, Japana, Afrike, Evrope do savremene Srbije. Kako bi ugođaj bio kompletan moći će i da uživo posmatraju proces tetoviranja.

Manifestaciji se po prvi put pridružio i Medija centar Odbrana (Dom vojske), koji raspolaže zbirkom sa više od 1.500 umetničkih dela, svih generacija naših poznatih slikara ali i inostranih stvaralaca.

Program u Vojnom muzeju tradicionalno će startovati zvukom fanfara, a posle sedam godina posetioci će ponovo moći da vide deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat. Samo za Noć muzeja po prvi put biće izložena i mašina za šifrovanje Enigma kao i sablja čoveka koji je bombardovao Beograd 1941. godine.

U Dvorskom kompleksu po prvi put će za posetioce biti otvoren jedan od omiljenih kraljičinih objekata – danas poznatiji kao Slamnata kuća. Zavirite u intimni život kraljice Marije Karađorđević, u njen umetnički atelje i uspomene iz detinjstva.

Postavka Muzeja istorije Jugoslavije sagledava položaj žena u doba socijalizma. Pogledajte kako su se žene emancipovale, obrazovale, ali i kako su se borile za svoju samostalnost. U okviru Muzeja biće otvoreni i Stari muzej, kao i Kuća cveća.

Za muzički štimung u baštama muzeja i galerija biće zaduženi poznati bendovi, ali i beogradski dj-jevi : Intruder, Inje, Zemlja gruva, Sevdah bejbi sa DJ setom, Horkestar i drugi.

Tokom Noći muzeja osmišljen je i program za najmlađe koji će moći da vežbaju kako se valja maska u glini, da uđu u pravi pravcati planetarijum i čuju Dositejevu bukvicu i da nauče sve o letenju zmajem.

Pokrovitelj sedme po redu Noći muzeja u Beogradu je Skupština grada, a generalni sponzor i partner manifestacije četvrti put za redom je Telekom Srbije.

Manifestaciju Noć muzeja ove godine podržalo je 48 gradova, sedam više u odnosu na prošlu godinu kada je na kroz muzeje i izložbene prostore  prodefilovalo  više od pola miliona posetilaca.

Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o lokacijama, programu i učesnicima  manifestacije na sajtu www.nocmuzeja.rs.

TAGOVI: Noć muzeja
makonda-tracker