Emir Kusturica & No Smoking Orchestra: Deset godina kroz Zekov objektiv

Povodom desetogodišnjice postojanja muzičkog sastava Emir Kusturica & No Smoking Orchestra protekle nedelje je banjalučkoj LTC galeriji otvorena je izložba fotografija Dragana Teodorovića Zeke
0
1 / 12 Foto: A. Čavić

Postavka obuhvata slike Dragana Teodorovića Zeke koji je ovekovečio momente iz desetogodišnjeg postojanja jedne od najpopularnijih rok grupa s ovih prostora Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, sa njihovih gostovanja širom sveta. Urednik postavke je Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa Studentskog  kulturnog centra iz Kragujevca, a na opšte oduševljenje nekoliko stotina prisutnih, izložbu je otvorio frontmen grupe Nele Karajlić. 

- Zeko je ambasador naše grupe koji mora da odgleda sve koncerte od početka do kraja, pa verovatno u toj dosadi nekada odluči da napravi nekoliko kadrova. Kada mi je pokazao fotografije koje želi da izloži, rekao sam mu da su dobre, a on mi je na to odgovorio da ih je lako napraviti kada je atmosfera dobra. Ipak, meni je najdraži deo koji je snimljen tokom Emirove pank opere Time of the Gypsies, jer mi je opera zanimljiva sama po sebi kao muzička forma. Svaka fotka ima svoj mali nezavisni život u odnosu na ono što se dešavalo pre i kasnije. Osim toga, ima mnogo više likova, a ja sam malo umoran od gledanja sebe – kaže Nele ne skrivajući blizak odnos koji je tokom godina izgradio s Zekom. Autor izložbe kaže da je u poslednjih deset godina prisustvovao na više od 500 koncerata i na njima pronalazio inspiraciju.

- Od Kusturice se svašta može naučiti, on je pun znanja koje nesebično deli i ne želi da se kompromituje pravilima. Inače, izložba je podeljena na dve celine, fotografije sa koncerata benda i radovi koji predstavljaju moju umetničku paralelu Emirove pank opere – zaključuje Zeko.

Moni Marković

makonda-tracker