U DOMU JEVREMA GRUJIĆA

Otvorena izložba Neviđeni Lubarda

0
U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17 ​je otvorena izložba jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. veka, Petra Lubarde, čime se ​organizatori pridružuje obeležavanju 110. godišnjice od rođenja slavnog umetnika. Izložba će trajati do 2. maja.
foto: Promo
foto: Promo

Na izložbi je predstavljeno oko 2​0​ remekdela od kojih ​su​ neka prvi put biti prikazana našoj javnosti. Dela koja ​su izložena nastala su između 1936. i 1972. godine, u dva perioda umetnikovog stvaralaštva: između dva svetska rata, počev od 1936. godine, kao i posleratni period sve do 1972. godine, što čini skoro 40 godina rada velikog slikara.

Izložbu su otvorili Aleksandar Conić, direktor Doma Jevrema Grujića, pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra "Odbrana" i mr Danilo Vuksanović, programski direktor odeljenja za istraživanje i zaštitu kolekcije Galerije Matice srpske.

 

foto: Promo


Prisutnima se obratio i Ministar kulture i informisanja gospodin Vladan Vukosavljević.

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Kuće legata, Galerije Matice srpske,
​Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, Narodnog muzeja Pančeva, kao i iz 6 privatnih kolekcija.

Pored slika, u Domu Jevrema Grujića biće izložen i deo umetnikove lične arhive, kao i crteži i grafike umetnika.

 

foto: Promo


Izložba je organizovana u saradnji sa Kućom Legata i ​Medija centrom "Odbrana", a uz podršku kompanija Dunav Osiguranje i Telekom Srbija.

Izložbom „Neviđeni Lubarda“ Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti i diplomatije, nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, koji je započet prošle godine izložbom dela Uroša Predića koju je posetilo preko 20 000 posetilaca.

 

foto: Promo


Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova sa vođenom turom u 17.00 i 18.00 i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova sa vođenjem od 12.00 i 13.00 časova.

makonda-tracker