ne propustite

Petar Lubarda, klasik koji nas je zadužio: Ja sam ja i svet slikam po svojoj volji (FOTO)

0
U Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17 u četvrtak 2. marta od 18 časova biće otvorena izložba jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. veka, Petra Lubarde, čime se muzej pridružuje obeležavanju 110. godišnjice od rođenja slavnog umetnika. Izložba će trajati do 2. maja.
foto: Promo
foto: Promo

Na izložbi će biti izložena 24 remek dela od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti. Dela koja će biti izložena nastala su između 1936. i 1972. godine, u dva perioda umetnikovog stvaralaštva: između dva svetska rata, počev od 1936. godine, kao i posleratni period sve do 1972. godine, što čini skoro 40 godina rada velikog slikara.

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Kuće legata, a uz učešće Galerije Matice srpske, Medija centra ”Odbrana” Vojske Srbije, Narodnog muzeja Pančeva, kao i iz 6 privatnih kolekcija.

Pored slika, u Domu Jevrema Grujića biće izložen i deo umetnikove lične arhive, kao i crteži i grafike umetnika. Autentičan ton i novu dimenziju umetničkog viđenja Lubardinih dela daće specijalno odabrana selekcija numera elektronske muzike našeg poznatog DJ-a i producenta Pookie-a.

 

foto: Promo



Izložba je organizovana u saradnji sa Kućom Legata i Legatom Petra Lubarde, a uz podršku kompanija Dunav Osiguranje i Telekom Srbija.

Izložbom „Neviđeni Lubarda“ Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti i diplomatije, nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, koji je započet prošle godine izložbom dela Uroša Predića koju je posetilo preko 20 000 posetilaca.


Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova sa vođenom turom u 17.00 i 18.00 i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova sa vođenjem od 12.00 i 13.00 časova.


Više informacija o samom autoru i izbor fotografija dela u prilogu, za informacije o samoj postavci, kontaktirajte Dom Jevrema Grujića na 011 407 36 12 ili na 062 632 643

Ja sam ja i svet slikam po svojoj volji. Uzburkam more, da se zapeni kao šampanj. Rasklapam bregove. Crvene stene kršnih predela, plave senke u podne, žuti strah smrti, beli krik galebova, sve su to boje moje palete“, rekao je Petar Lubarda

foto: Promo

 

makonda-tracker