kultura

Initium u Galeriji ULUS: Umetničko viđenje početka života

0
Umetnik Marko Kusmuk je zajedno sa kustoskinjom Galerije ULUS, Oliverom Vukotić, i Dušanom Zlokolicom, istoričarom umetnosti, otvorio izložbu “Initium” u Galeriji ULUS u Beogradu.
foto: Promo
foto: Promo

Postavku čini 20 radova velikog formata premijerno prikazanih beogradskoj likovnoj publici koja će imati priliku da ih pogleda do 21. februara.

 

- Ovi radovi prikazuju motiv početka života na kojima se vide asocijacije motiva od vođenja ljubavi, preko začeća ćelije, do obrisa bebe – navodi umetnik Marko Kusmuk i dodaje – pokušao sam da iz podsvesti aktiviram osećanja upravo iz tog perioda života, koga se niko od nas seća.

 

- U ciklusu radova Initium Marko istražuje kompleksan motiv, početak života koji je u isto vreme nežan i krvav. Plod, embrion, beba, su pojmovi koji nas ispunjavaju entuzijazmom, nadom, srahovima, a ponekad i zgražavanjem baziranom na suštinskom nepoznavanju onoga odakle smo potekli. Likovnom obradom ovih motiva Marko istražuje utiske i vraća čoveka kroz proces nastanka rastačući organsku formu intenzivnim koloritom jedne super nove – navodi Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti.

 

foto: Promo

Prema Dušanovim rečima, istražujući svoje doživljaje i strahove od pojma rađanja i nastanka, Marko akcentuje svoje radove tretirajući motiv na oprečne načine. U pojedinim segmentima telo bebe je dehumanizovano i podseća na lutku, u nekim delovima je tretirano kao obris ili senka blagom sfumato tehnikom koja razlaže formu gubeći se u svetlosti i boji.

 

Kompletna kompozicija je prožeta i detaljima anatomije, agresivnije obojenim kako bi se prikazala energija nesvesnog i najvažnijeg početka. Tekstura, prisutna u pojedinim delovima slike, naglašava realističnost ove teme te delu daje masu i neophodnu težinu – dodaje Dušan.

 

Otvaranju izložbe su prisustvovale i javne ličnosti: slikar Miloš Šobajić, predsednik SANU-a Vladimir Kostić, glumac Aljoša Vučković i pevač Željko Samardžić.

 

foto: Promo

Izložbu Initium možete posetiti do 21. februara u Galeriji ULUS.

 

Marko Kusmuk je rođen 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, na odseku slikarstva u klasi prof. Nusreta Pašića. Magistrirao je u Rimu na Accademia di Belle Arti, takođe na odseku slikarstva. Doktorske studije završava 2016. godine na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, u klasi prof. Miloša Šobajića. Nakon

uspešnih samostalnih izložbi u Milanu i na Siciliji, prvi put se predstavlja beogradskoj publici doktorskom izložbom Lica i naličja.

 

Član je ULUS-a od 2014. godine, a aktivan je član i Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine, Udruženja likovnih umetnika Crne Gore i Umetničkog udruženja Diversus Visum.

 

 

makonda-tracker