Dodela Budi muško oskara

Žiri, koji su sačinjavali Luna Lu, Borka Tomović i novinar Politike Ivan Aranđelović, dodelio je specijalne Budi muško oskare na manifestaciji održanoj u sredu 14. aprila u Kulturnom centru Rex
0
1 / 6 Foto: Promo

Oskara za najbolji film dobio je film Izaberi život. Scenario i režiju za ovaj film radili su Zoran Todorović, Đorđe Stanojević, Luka Papić, Uroš Knežević i Marko Lukić.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Damir Tufekčić za ulogu u filmu Izaberi život, a za najbolju žensku, Sonja Leich za ulogu u filmu Ceđena pomorandža. Oskara za najbolju animaciju osvojio je Branko Popović za film Istina, dok je za najbolji izbor muzike nagradu dobio Stanko Vasić za muziku u filmu Napravi muški izbor. Oskar za najbolju režiju otišao je u ruke Zorana Todorovića za film Izaberi život, dok se kao najbolji scenarista pokazao Mladen Vuković za film derPu.

Dodela Budi muško oskara realizovana je u okviru jedinstvenog projekta Inicijativa mladića za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja koji se sprovodi Centar E8 u Beogradu, a uz podršku CARE i Ministarstva inostranih poslova Norveške.

Takmičilo se pet kratkih filmova koje su mladići, uključeni u projekat, osmislili, snimili i montirali, uz podršku, nadzor i poduku profesionalaca. Filmovi su edukativnog karaktera i promovišu vrednosti nenasilnog ponašanja, rodne ravnopravnosti i razvijanja svesti o odgovornom seksualnom ponašanju.

Kampanja i slogan Budi muško proizašli su iz svesti da se mladi kao ličnosti formiraju u okruženju koje, kako kroz tradicionalne kulturne obrasce tako i kroz proizvode savremene medijske kulture, nameće predstavu o pravom muškom identitetu kao neodvojivo povezanom s dominacijom fizičke snage, sklonošću nasilju, rodnom neravnopravnošću, tj. nužnošću da muškarac bude dominantan itd. Cilj kampanje je da budi muško ubuduće znači: budi emancipovan, kreativan, odgovoran, džentlmen, ravnopravan, budi zdrav...

makonda-tracker