umetnost i humanost

Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta: Humanitarna aukcija slika u Gvarneriusu

0
Humanitarna aukcija slika "Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta" će se održati u subotu, 24. decembra od 20 časova u Centru lepih umetnosti Gvarnerius. Likovni umetnici iz Beograda, Sarajeva i Zagreba okupili su se oko humane ideje pred novogodišnje praznike sa željom da pomognu unesrećenim, socijalno ugroženim porodicama kosovskih enklava.
foto: Promo
foto: Promo

Filip Jovanović će slikati na licu mesta monohrom Beograda (ulje na platnu) pred publikom i učesnicima aukcije, dok će Jelena Kesser i Duško Šibl izložiti svoja dela "Suza tihe radosti" i "Ples". Prihod od aukcije namenjen je socijalno ugroženim porodicama sa Kosova i Metohije koje su na rubu egzistencije:

 

Porodici Miladinović iz Potkomlja (Opština Leposavić) – petočlana porodica, majka sa četvoricom sinova, tragičnih sudbina i bez krova nad glavom. Žive u dva kontejnera koja su dobili od KFOR-a.

 

Porodici Perić iz Raniluga (Opšina Kosovska Kamenica) – osmočlana, povratnička porodica koju čine roditelji i šestoro dece predškolskog i školskog uzrasta. Roditelji su nezaposleni, a pored adekvatnog životnog prostora neophodno im je bukvalno sve, počev od hrane.

 

Porodici Trajković iz Sušice (Opština Gračanica) – sedmočlana porodica, suočena sa velikim siromaštvom koja živi u oronuloj kući od 45 kvadrata u kojoj nema ni kupatila ni vode.

 

Porodici Petrović iz Gračanice – dečaci Nemanja (14), Strahinja (11) i Mihajlo(9) nakon teške porodične tragedije (otac ubio majku, pa sebe) žive od minimalca i porodične penzije.

 

Porodici Stevanović iz sela Vrbeštica (Opština Štrpce) – četvoročlana porodica koja živi u veoma teškim uslovima u trošnoj kućici, bez ikakvih primanja.

 

makonda-tracker