značajna manifestacija

Dani Milutina Milankovića u Zrenjaninu

0
Od 5. do 11. decembra ove godine, u Aviv Parku Zrenjanin, očekuje vas značajna manifestacija posvećena jednom od naših najvećih naučnika svih vremena - Milutinu Milankoviću!
foto: Promo
foto: Promo

Manifestacija "Dani Milutina Milankovića u Zrenjaninu" ima za cilj da se javnosti, a posebno deci, približi naučna misao i lik i delo našeg velikana srpske i svetske nauke, kao i prvog Srbina doktora tehničkih nauka, Milutina Milankovića.

 

Grad Zrenjanin, koji ima svoje brojne poštovaoce lika i dela Milankovića, izabran je za održavanje premijere prvog dokumentarno-igranog filma pod nazivom "Milutin Milanković, neispričana priča". Premijera ovog filma je zakazana za ponedeljak, 5. decembra, u bioskopu CineStar u Aviv Parku Zrenjanin.

 

Želja nam je da omogućimo deci iz škola sa teritorije Zrenjanina da, sa svojim nastavnicima i profesorima, dođu na manifestaciju "Dani Milutina Milankovića u Zrenjaninu" i da nauče i saznaju nešto novo o našem velikanu srpske, a i svetske nauke.

 

Od četvrtka 8. decembra će se film emitovati u bioskopu CineStar u Aviv Parku Zrenjanin, po posebnim cenama za organizovane dolaske učenika i nastavnika iz zrenjaninskih škola. Pored filma, posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu "Milutin Milanković – život i delo" i upoznati se sa njegovim doprinosima nauci i vrhunskim otkrićima, saznati čime se to njegova dela opiru zaboravu i zašto se, kako vreme prolazi, o njemu sve više govori u javnosti.

Deca, kao i svi građani Zrenjanina, kroz ovu manifestaciju će se upoznati sa Milankovićevim detinjstvom, školovanjem, kao i njegovim doprinosom svetskoj nauci i civilizaciji, od inženjerskog rada i patenata u građevinarstvu, astronomske teorije klimatskih promena, reforme Julijanskog kalendara do bogatog književnog nasleđa. Kroz film ćete se upoznati sa manje poznatim detaljima iz biografije Milutina Milankovića, kao i sa nekim njegovim zapažanjima, razmišljanjima, idejama i anegdotama iz života.

 

Manifestacija "Dani Milutina Milankovića u Zrenjaninu" se organizuje uz veliku pomoć i doprinos članova Udruženja "Milutin Milanković" iz Beograda, koji imaju cilj da javnosti, a posebno deci, prikažu ko je bio Milanković i da vredno rade na popularizaciji njegovog lika i dela. Veliku podršku organizaciji ovog događaja je pružio Grad Zrenjanin, kao “prijatelj manifestacije” i CineStar bioskop.

 

 

 

makonda-tracker