muzičko-scenski spektakl

Beogradska premijera baleta Grk Zorba u Sava centru

0
Balet Grk Zorba premijerno će biti izveden pred beogradskom publikom u petak, 16. decembra od 20h u Velikoj dvorani Sava centra
foto: Promo
foto: Promo

Grk Zorba je zanimlјiva priča o prigušenim strastima i njihovim eksplozijama, to je „priča sa Krita o patrijarhalnim zabludama što proističu iz okoštalih običaja i ponašanja, priča u kojoj strasti pogrešno motivisanih seoskih žitelјa vode ka tragičnom ishodu. Grk Zorba i njegov prijatelј Nik savlađuju užas i vlastito očajanje, preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volјe za suživotom i prijatelјstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki.“


Legendarni balet Srpskog narodnog pozorišta se izvodio punih osamnaest godina, od 1. decembra 1994. godine sve do 30. maja 2013, čak 128 puta, a videlo je blizu 120 hilјada gledalaca u Novom Sadu, Beogradu, gde se gostovalo 14 puta u Sava Centru. Ovaj punoletni baletski spektakl u dva dela, kompozitora Mikisa Teodorakisa koji je besplatno dao ekskluzivna prava da Srpsko narodno pozorište izvodi projekat Grk Zorba u Novom Sadu i beogradskom Sava Centru, izvodi se po libretu koji su potpisali: Krunislav Simić, Dušan Belić, direktor projekta, Hadži Zoran Lazin, producent i Serž Vafijadis, umetnički konsultant i supervizor (1926-2005), a u koreografiji i režiji baletskog prvaka i pedagoga Krunislava Simića.

 

Učestvuju baletski prvaci i solisti SNP-a i brojni ansambl, među kojima su i oni iskusniji koji su ranije učestvovali u baletskim izvođenjima Grka Zorbe i oni koji prvi put igraju pa ne kriju uzbuđenje i zadovolјstvo, a svi zajedno će pokazati svoj kvalitet i uvežbanost u ansambl scenama koje publika toliko voli. Dramska forma baleta daje mogućnost plesnom stvaralaštvu da se iskaže u prikazivanju onih motiva koji su u samom delu protivrečni: tradicionalno-moderno, selo-grad, istok-zapad, osuda-sloboda, ali u osnovi se apostrofira lјubav, mitološki duboko ukorenjeno prijatelјstvo, životna snaga i radost koje su Zorbu učinile legendom.
I kao prava baletska svetkovina „Grk Zorba“ Srpskog narodnog pozorišta je nastavio da živi. Ovaj balet se u premijernoj obnovio izveo 8. oktobra 2016, na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta „Jovan Đorđević“ u prepunoj sali. Dirigent je maestro Aleksandar Kojić. Scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime kreirala Mirjana Stojanović Maurič, koncertmajstori su Vladimir Ćuković i Sergej Šapovalov, solo glas Marina Pavlović Barać, solo buzuki Branimir Jovanović, a Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović. Pored brojnog ansambla Baleta, učestvuje Hor i Orkestar SNP-a i učenici Srednje Baletske škole iz Novog Sada.


Cene ulaznica: 800, 1000, 1200 i 1500 dinara

makonda-tracker