kultura

Malo poznata strana velikog umetnika: Izložba slikarskih radova glumca Branislava Cige Jerinića

0
Izložba slikarskih radova nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu biće otvorena u petak 25. novembra (18.30) u foajeu Scene "Raša Plaović".
foto: Promo
foto: Promo

Postavka, koju će otvoriti istoričar umetnosti Marko Omčikus, obuhvata dela rađena različitim tehnikama.

 

Radove je prikupio Jerinićev sin Vuk, koji je u saradnji sa Narodnim pozorištem i priredio ovu izložbu u znak sećanja na priznatog dramskog umetnika koji je preminuo pre deset godina.

 

Javnosti je malo poznata činjenica da je Ciga Jerinić, osim glume, bio zaljubljen i u slikarstvo, kojim se celog života bavio amaterski, kao i da je bio upisao Likovnu akademiju, ali je nikada nije završio.

 

Izložba će biti otvorena do kraja decembra.

 

Doajen srpskog glumišta rođen je u Kragujevcu 1932. godine, gde je završio i gimnaziju. Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Radomira Raše Plaovića.

 

Po završetku studija, 1954. godine, postao je član Narodnog pozorišta kojem je ostao veran do kraja, iako je igrao i na drugim scenama. Pamte se njegove uloge Makbeta, pukovnika Kotvica, Sorina, Luke Rađenovića, Grigorija

Melehova, Mitketa, Fjodora Karamazova...

 

Na matičnoj sceni ostvario je više od stotine značajnih likova naše i svetske

literature, u kojima je dokazao veliki i raznovrsni glumački registar.

 

Na filmskoj traci, u TV dramama i serijama ostale su zabeležene njegove uloge u ostvarenjima "Marš na Drinu", "Bokseri idu u raj", "Planina gneva", "Savamala", "Lazar".

 

Dobitnik je brojnih nagrada - "Raša Plaović", Sterijina, "Joakim Vujić"...

 

Jerinić je preminuo 27. juna 2006. godine u Beogradu, gde je, tri dana kasnije, i sahranjen, na Novom groblju.

 

 

makonda-tracker