5. novembra

Zanimljivo: Poljski i ruski bendovi biće gosti drugog Sveslovenskog festivala Hrast (FOTO)

0
Pored muzičkog sadržaja, posetioci će moći da pogledaju izložbu mačeva, lukova i strela, kao i dela umetničke radionice "Rod".
foto: Promo
foto: Promo

Drugo izdanje Sveslovenskog festivala Hrast biće održano u subotu, 5. novembra, od 20 sati, u klubu Sioux (Skadarska 40/a), u organizaciji "Route 011". Te večeri će nastupiti Percival iz Poljske, ruski bendovi Kalevala i Woodscream, kao i domaći sastav Groteska. Pored muzičara koje okuplja staroslovenska rodnoverna tradicija, prisutna u njihovoj muzici, u okviru festivala biće održan i zanimljiv kulturni program.

 

foto: Promo

Jedan od vodećih folk metal i etno akustičnih sastava u Evropi, Percival, s nestrpljenjem iščekuje koncert u Beogradu. To je prilika da našoj publici predstavi repertoar koji čine izvorne narodne pesme svih slovenskih naroda. Posebno interesantno je to što ih pevaju na jeziku na kojem su napisane.

Budući da se naš bend bavi promovisanjem šire kulture svih Slovena, njihovih legendi, tradicija i rituala, poseta Srbiji je veoma značajna jer redovno izvodimo mnoge pesme iz balkanske regije i smatramo ih važnim delom našeg repertoara.

 

Pokušavamo Slovene da vidimo kao celinu i pokazujemo neverovatne sličnosti svih slovenskih naroda kroz pesme iz različitih zemalja i krajeva, u kojima su, kao u ćilibaru iz Baltičkog mora, ostale stare tradicije, rituali i priče."

Nije mnogo prošlo od prethodnog nastupa Kalevale u Beogradu, ali se ovaj folk metal bend iz Rusije, predvođen operskom pevačicom Ksenijom Markevič, već uželeo naše publike. Ona će ponovo moći da uživa u muzici sa motivima bajki, mitova i legendi različitih nacija koje žive na prostoru Rusije.

Beograde, evo nas opet kod vas. Beskrajno smo zahvalni na gostoljubivosti i energiji koju ste nam pružili u martu i, pošto ste nam nedostajali, odlučili smo da vas opet posetimo. Ovog puta dolazimo zajedno sa našim prijateljima i gostima i spremamo još veću i energičniju svirku, sve u slavu naše zajedničke kulture i tradicije."

Petrovgradski bend Woodscream prvi put gostuje u Srbiji i sa radošću najavljuje gomilu melodičnih rifova i fantastičan folk metal.

Brze pesme, uz koje ćete želeti da zaigrate, vratiće vas u vrele letnje dane, a sporije i mistične pesme će vas podsetiti na mračne ruske šume i oštre zime. Spremamo vam jedinstvene kostime, specijalan šou i gomilu pozitivne energije."

Predstavnik domaće scene na festivalu biće Groteska, koja svira mračnu, ali melodičnu muziku.

Čast nam je što imamo priliku da nastupimo u Beogradu posle dužeg vremena - i to sa prepoznatljivim imenima iz inostranstva, na festivalu koji ima originalan koncept. Pored standardnog repertoara, sviraćemo i nekoliko novih pesama. Siguran sam da će Hrast biti posećen, kako bi nastavio da raste i narednih godina."

U okviru kulturnog dela programa, koji počinje u 18 časova, posetioci će, kao i tokom prvog izdanja festivala, imati priliku da pogledaju radove umetničke radionice "Rod“, koja inspiraciju pronalazi u srpskoj i slovenskoj mitologiji i pretkosovlju.

 

foto: Promo

Posebno se ističe jedinstveni šah, inspirisan slovenskom mitologijom, delo vajara Jovana Petronijevića, koji je izazvao veliku pažnju tokom prvog Hrasta. Takođe, deo svog opusa predstaviće Slobodan Marinić, koji se bavi izradom oklopa, mačeva i lukova. On će održati i interaktivno predavanje o srednjovekovnoj Srbiji.

 

foto: Promo

Ulaz na kulturni deo programa je slobodan za sve posetioce, a karte za nastupe bendova se mogu kupiti po ceni od 990 dinara na prodajnim mestima Eventim-a i DD tickets-a, kao i u Felix Shopu (TC Sremska, I sprat) i Žila Shopu (Belgrade Design District, Čumić).

makonda-tracker