Veliko interesovanje

Britanski intelektualac Tarik Ali gost Filozofskog teatra 31. oktobra

0
Nakon vrlo uspešne prve sezone Filozofskog teatra, koji Narodno pozorište u Beogradu realizuje u saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, nova sezona počinje gostovanjem jednog od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca današnjice – Tarika Alija.
foto: Promo
foto: Promo

Tarik Ali je britanski intelektualac pakistanskog porekla, pisac, novinar, sineasta, politički aktivista i urednik časopisa „New Left Review“.
Rođen u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vreme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, i zbog svojih opozicionih stavova prema pakistanskoj diktaturi šezdesetih godina, pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji.


Studirao je na Oksfordu, a šezdesetih godina je važio za ikonu studentskih protesta širom sveta. Poznat je kao žestoki kritičar rata u Vijetnamu i po vrlo radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize. Autor je mnogobrojnih knjiga, među kojima i: Razgovori sa Edvardom Saidom, Sukob fundamentalizama, Bankar za sve sezone, Buš u Vavilonu, Obama sindrom, Ekstremni centar: Upozorenje.


Koautor je scenarija za dokumentarni film Olivera Stouna Južno od granice i autor je drame Nove pustolovine Don Kihota u kojoj preispituje identitet i društvenu poziciju Don Kihota u XXI veku, a koja je početkom 2016. izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Paola Tišljarića, u saradnji Drame HNK i Filozofskog teatra.


Njegov serijal Islamski kvintet je 2010. godine dobio Nagradu „Granadillo“, a kod nas je preveden i objavljen u izdanju Lagune. Urednik je sajta http://tariqalitv.com/ na kojem se nalaze intervjui, politički i kulturni pregledi najaktuelnijih tema današnjice.


Filozofski teatar će se održati 31. oktobra 2016. na Sceni „Raša Plaović“ u 20.30.


Razgovor vode Srećko Horvat i Maja Pelević, sve ulaznice su rasprodate ali zainteresovani mogu pratiti razgovor direktno na video bimu u foajeu Scene „Raša Plaović“.

 

makonda-tracker