POČINJE

Da li ste spremni za Belgrade SAXperience: Treći međunarodni festival saksofona u Srbiji od 6. do 9. oktobra!

0
Za četiri dana u šestnaest koncerata beogradskoj publici će se svojim umećem predstaviti vrhunski saksofonisti iz Francuske, Italije, Amerike Austrije, Rusije i Srbije i na spektakularan način predstaviti različite mogućnosti ovog instrumenta i muzikom nas voditi u različite periode i stilove.
foto: Promo
foto: Promo

Belgrade SAXperience okuplja široku publiku, ljubitelje džez i klasične muzike, ljubitelje saksofona, saksofoniste, kompozitore i sve muzičare i omogućava im da čuju vrhunske koncerte, nauče nešto novo o saksofonu, prisustvuju premijernom izvođenju domaćih muzičkih dela za saksofon, dobro se zabave, razmene iskustva i ostvare kontakt sa istaknutim svetskim muzičarima. Festival su i ove godine značajno podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, kao i hotel Radisson blu (oficijalni hotel Festivala), i Coca-Cola Helenic.

 

Ove godine obeležavamo i Jubilej – 170 godina od patentiranja saksofona u Parizu 1846. godine, uz značajnu podršku SOKOJ-a, na Festivalu će biti premijerno izvedeno novo delo za saksofon i gudački orkestar koje je komponovala naša istaknuta kompozitorka Jovana Stefanović.

 

Od 6. do 9. oktobra u okviru Belgrade SAXperience, internacionalnog festivala saksofona nastupiće velika imena poznata širom sveta: Batist Erban, Nikola Arsenijević (Francuska), Duo Aliada (Austrija), Nikita Zimin (Rusija), Milanski kvartet saksofona (Italija), Derek Braun (SAD), Trio Librementa, Milan Savić, Luka Ignjatović, Uglješa Novaković, Kristijan Mlačak u različitim sastavima i Gudački orkestar koji predvodi Tijana Milošević uz dirigovanje Aleksandra Sedlara (Srbija).

 

6. oktobar, Velika sala Doma omladine:

 

Nastup Batista Erbana - najistaknutijeg francuskog džez saksofoniste nove generacije koji će se publici predstaviti uz podršku kvarteta Luke Ignjatovića, je veliko finale turneje po Srbiji (Novi Pazar, Kraljevo, Leskovac, Beograd ) u okviru programa “Francuska muzička jesen”, a podršku ovom koncertu i turneji je pružio Francuski institut u Srbiji i Societe Generale banka. Nakon ovog koncerta nastupiće fantastičan kvartet našeg domaćeg saksofoniste Uglješe Novakovića.

 

foto: Promo

7. oktobar, Mikser Haus:

 

Performans Beatbox Sax, nesvakidašnji nastup jedinstvenog umetnika iz SAD-saksofoniste Dereka Brauna. Ovaj umetnik koji bitboksuje i svira saksofon u Srbiji će prvi put nastupiti zahvaljujući podršci Američke ambasade. Nakon njega nastupiće još jedan interesantan izvođač, Francuz srpskog porekla - Nikola Arsenijević, koji će takodje predstaviti veoma atraktivan program (Sax & Electronics) a sve to u sklopu turneje po Srbiji takođe u okviru programa “Francuska muzička jesen”.

 

8. oktobar, Sala Kolarčeve zadužbine:

 

Nastup najboljeg ruskog saksofoniste Nikite Zimina uz pratnju gudačkog orkestra koji predvodi naša istaknuta violinistkinja i koncert majstor Tijana Milošević. Tom prilikom će premijerno izvesti kompoziciju Jovane Stefanović - Plavo (Fantazija za alt saksofon i gudački orkestar), a na repertoaru će se naći i interesantna transkripcija Bahovog violinskog koncerta za saksofon. Odmah zatim nastupa i atraktivni Duo Aliada (saksofon & harmonika) uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Ovaj interesantan spoj instrumenata začiniće ovo veče zvucima tanga.

 

9. oktobar, sala Beogradske filharmonije:

 

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu pred beogradskom publkom će nastupiti virtuozni i zavodljivi Milanski kvartet saksofona koji će svirati isključivo dela italijanskih majstora komponovanja: Rosinija, Skarlatija, Verdija, Pučinija. Nakon njih po prvi put beogradskoj publici će se predstaviti trio Librement, predvođen našim saksofonistima Bunfordom Gaborom i Srđanom Paunovićem i izvesti transkripcije Bartoka i drugih.

 

Sva četiri dana predviđeni su i popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje “Upoznajte gospodina saksofona” i to na otvorenom ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu, kada će nastupiti Dečiji orkestar saksofona i predstaviti ovaj instrument u glasnom i veselom stilu.

 

Svake večeri tokom festivala od 22h zabava sa zvucima saksofona se nastavlja “Koncertima u klubu” (Wurstplatz bar i Mikser House) gde će se održavati nastupi naših istaknutih saksofonista sa svojim sastavima u programu Vando Jam Session i Selmer night sa učesnicima festivala.

 

Edukativni sadržaji Belgrade SAXperience podrazumevaju: majstorske kurseve koji će se održavati svakog dana od 9h u Kulturnom centru Beograda. Kurseve će držati gosti profesori iz inostranstva a moći će aktivno da pohađaju naši učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje. Takođe, u ovom prostoru će biti organizovan i mali sajam saksofona gde će svoje proizvode predstaviti: Vandoren i Selmer, koji su značajno podržali festival, kao i Leggere, Jody Jazz i drugi.

 

Festival Belgrade SAXperience okupljajući ljubitelje saksofona iz čitavog sveta i pružajući autentičnu zabavu, Beograd čini još atraktivnijom turističkom destinacijom. Nadamo se da ćete i Vi biti deo Belgrade SAXperience festivala u kojem ćemo razmenjivati pozitivnu energiju, strast i osmehe uz zvuke najsenzualnijeg instrumenta koji se skoro 2 veka stapa sa vremenom i trendovima.

 

foto: Promo

Više informacija o izvođačima, aktivostima i tokovima festivala možete pronaći na oficijalnoj stranici Belgrade SAXperience.

makonda-tracker