kultura

Ova izložba oduševila je i srpsku princezu: Remek-dela Uroša Predića pred publikom u Pančevu

Beogradska publika će od 4. oktobra do 4. novembra uživati u 24 remek-dela jednog od najvećih srpskih majstora.
0
1 / 5 Foto: Promo

U​ utorak, 4. oktobra, u 18 časova u Domu Jevrema Grujića, ​otvorena je izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića“- izbor dela iz fonda Narodnog Muzeja Pančevo, autora Dimitrija Jovanova, kustosa i istoričara umetnosti Narodnog muzeja u Pančevu.

 

Ovom izložbom ​je​ i zvanično poč​ela​ nova sezona rada Doma Jevrema Grujića, muzeja istorije, umetnosti, i diplomatije koji se nalazi u Svetogorskoj 17.

 

Izložbu ​je​ otvorio Ministar kulture i informisanja gospodin Vladan Vukosavljević.

 

​Otvaranju su prisustvovali: Princeza Jelisaveta Karađorđević, Ambasador Austrije gospodin Johanes Ajgner, naš eminentni slikar Cile Marinković i mnogi drugi.​

 

Beogradska publika biće u mogućosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predića i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznačajnijih srpskih umetnika u našoj prestonici.

 

Na izložbi u Domu Jevrema Grujića posetioci će biti u prilici da vide 24 dela našeg velikog slikarsko genija, 22 dela dolaze iz Pančevačkog muzeja, dok su dva dela deo zbirke Doma Jevrema Grujića. Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazaće vam na koji način je izuzetni slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine tako da samo na ovoj izložbi možete pratiti gotovo 60 godina rada našeg velikog slikara.

 

Svojom lepotom se posebno ističu portreti bračnog para Hadži-Pavlović, za koje bi se moglo reći da predstavljaju vrhunac njegovog portretnog slikarstva, zatim portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića, ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića i mnogi drugi...

 

Dom Jevrema Grujića je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan – Beograd i Pančevo.

 

Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada možete posetiti izložbu je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova sa vođenom turom u 17.00, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova sa vođenjem od 12.00.

makonda-tracker