Od 7. do 14. oktobra

Beograd Svetlosti: Zavrtite krug boja i uronite u spektar raznovrsnih iskustava i znanja (FOTO)

0
Ove godine istražujte različite uglove, pravce i tačke gledišta, otkrijte ko je kome komplementarni kontrast – lumino umetnost vs. nauka o svetlosti vs. dizajn svetla...
foto: Promo
foto: Promo

Pod okvirnom temom "Spektri" u 2016. godini biće predstavljena naučno-edukativna putujuća izložba CPN-a sa eksponatima koji će nam prikazati skalu talasnih dužina od vidljive do nevidljive svetlosti. Kao centralni deo programa izložbu će pratiti predavanja i debate eminentnih domaćih i međunarodnih predavača u okviru simpozijuma "Komplementarni kontrasti".

 

foto: Promo

Sa zadovoljstvom, biće predstavljen meksički dizajner svetla Gustavo Aviles kao i istaknuta profesorka, astrofizičarka Tijana Prodanović. U delu simpozijuma posvećenom "Sjajnoj srpskoj sceni" biće predstavljeno osam sjajnih zvezda iz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna. Inspirisani tematikom spektra, i ove godine, neizostavni deo programa posvećen najmlađim kreativcima biće radionica "Svetlucanje".

 

foto: Promo

"Spektri" – Otvaranje izložbe

 

Izložba "Spektri" posvećena je svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, a koja nas svakodnevno okružuje. U rasponu od ultraljubičastog, preko dela spektra koje detektuje ljudsko oko, pa do infracrvenog zračenja, u okviru ove izložbene postavke imaćete jedinstvenu priliku da sami isprobate raznovrsne efekte elektromagnetnih talasa, a na totemima znanja pročitate zanimljive priče o svetlosti. U produkciji Centra za promociju nauke, ova izložba je nastala kao deo inicijative obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u 2015. godini.

 

8. oktobra 2016. godine od 15 do 18 sati, Velika galerija KC Grad

 

"Komplementarni kontrasti" – Simpozijum

 

Inspirisani multidisciplinarnim vrednostima, iz ugla tri profesije i tri sfere znanja – lumino umetnosti, dizajna osvetljenja i nauke istražujemo prirodu i fenomenologiju svetlosti. U maniru Spektra, glavnog motiva programa Beograda svetlosti 2016, najavljujemo simpozijum ‘Komplementarni kontrasti’. Putovanje započinjemo predavanjem uglednog gosta iz Meksika, dizajnera svetla Gustava Avilesa, prepoznatljivog po svojim poetičnim govorima sa neočekivanim zapletima.

 

foto: Promo

Da bi nas potom u područje tajni univerzuma i astronomije odvela istaknuta profesorka i predavač, predsednica naučnog odbora Astronomskog društva Novi Sad, asrofizičarka Tijana Prodanović.

 

U drugom delu simpozijuma kontraste nastavljamo da istražujemo među najsvetlijim stvaraocima i umovima domaćeg neba. Među “Sjajnom srpskom scenom” predstaviće nam se osam sjajnih zvezda kroz sfere nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna. Učestvuju: Zorica Matić, Nevena Kovačević, Milan Đurić i Aleksandar Vuja / Dva studio, Marija Barić i Nemanja Stojanović / Maria Barić studio, Miroslav Sretenović / Izvanredni Bob, Dejan Pantelić, Vladimir Jovanović i Beogradski svetlosni detektivi.

 

9. oktobra 2016. godine od 15 do 18 sati, KC Grad

 

foto: Promo

"Svetlucanje" – Kreativna radionica za decu

 

Ove godine Beograd svetlosti pažnju fokusira na esenijalnu srž svetlosti i na obeležavanje jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Radionicom Svetlucanje 2016 zvanično pokrećemo naš dugogodišnji san o osnivanju Mobilne laboratorije svetla sa kojom u narednim godinama krećemo na put novih avantura i eksperimentalnih svetlosnih istraživanja.

 

Glavnu inspiraciju za radionicu ove godine pronalazimo u sadržajima izložbene postavke Spektri, izložene u Velikoj galeriji KC Grad. Uz stručno vođenje kustosa Centra za promociju nauke, školarci će imati jednistvenu priliku da saznaju kako nastaju boje svetlosnog spekta, šta su elektomagnetni talasi i mnoge druge svetlosne zanimljivosti.

 

foto: Promo

Svetlucanje se tradicionalno organizuje u saradnji sa obrazovnim ustanovama u Beogradu. Prijave za ucesce na radionici slati na: info@belgradeoflight.com.

makonda-tracker