festivalska jesen

Počinje FRKA: Festival romske kulture i aktivizma u Mikser Hausu

0
Mikser haus će 30. septembra i 1. oktobra biti domaćin drugom po redu Festivalu romske kulture i aktivizma
foto: Promo
foto: Promo

Dvodnevni program činiće ozbiljne diskusije o aktuelnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, ali i vrhunska zabava. Posetioci će uživati u projekcijama filmova, biće deo interaktivnog likovnog programa, ali će imati priliku da zaigraju uz sve više popularnu romsku muziku na koncertima.

 

Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma, zapošljavanje, prava romskih žena i devojčica, prava na stanovanje i dr.) pratiće filmovi koji se bave životom Roma u ovom regionu.

 

foto: Promo

Prvog festivalskog dana publika će imati priliku da pogleda višestruko nagrađivano rumunsko dokumentarno ostvarenje „Naša škola“, koji priča priču o troje romske dece iz malog grada u Transilvaniji koji učestvuju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda vrhunskim humorom, optimizmom i visprenošću.

Na festivalu će biti prikazan i igrani poljski film „Papuša“ (Papusza, 2013) zasnovan na istinitoj priči o dirljivoj sudbini prve romske pesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pesme što je bilo u suprotnosti sa tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

 

foto: Promo

U okviru muzičkog programa prvog dana festivala koncert će održati grupa KAL, urbani romski bend iz predgrađa Beograda, čiji su muzički stil zapadni

kritičari nazvali Rock’n”Roma. Podršku KAL-u pružiće Sergej Trifunović, Marčelo, Zoran Kesić i mnoge durge ličnosti sa srpske kulturne i javne scene.

 

Pored njih, muzički deo festivala čini će i Grubb, koji slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače. Pored toga, sa svoja dva centra u Srbiji, Beogradu i Nišu, podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina.

 

1. oktobra na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće romski bend iz Niša Very Naiss, koji je spoj ne samo muzičara različitih generacija, već i različitih muzičkih afiniteta ujedinjenih u istoj želji da na muzičku scenu Srbije, a i šire donesu neki novi zvuk i žanr koji će biti repoznatljivi, kombinujući tradicionalnu balkansku muziku sa primesama gypsy jazza,fanka,roka i bluza. Njihove pesme izvodiće Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov.

 

foto: Promo

Posetioci u Mikser hausu moći će da učestvuju i u procesu stvaranja jednog umetničkog dela u režiji multimedijalnog umetnika Zorana Tairović.

 

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

 

Ulaz na sve programe je besplatan!

makonda-tracker