kultura

​Florens Hartman otvorila 48 sati budnosti u Parizu: Neprekidno javno čitanje ličnih ispovesti izbeglica

0
Performans 48 sati budnosti počeo je sinoć u 19h u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Ovo je poziv građankama i građanima Pariza da učestvuju u 48-časovnom neprekidnom javnom čitanju stotina stranica teksta: ličnih ispovesti izbeglica i priča o njihovoj sudbini.
foto: Promo
foto: Promo

Događaj je otvorila francuska novinarka i bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Hartman. Ona je pročitala proglas performansa pod nazivom „Zapamti budućnost“, čime je označen zvaničan početak 48 sati budnosti. Zatim su mikrofonu i stolici pristupili izvođači performansa iz Beograda, a za njima i posetioci i posetiteljke.

 

Svi koji posete Kulturni centar Srbije u Parizu do četvrtka, 22. septembra u 19h mogu čitanjem potresnih priča iz života izbeglica da učestvuju u performansu i pokažu solidarnost, humanost i budnost. Za sve ostale, koji ne mogu da prisustvuju, obezbeđen je live stream celokupnog performansa na internet stranici http://actionwakeup.net/.

 

foto: Promo

 

Performans je deo multidisciplinarnog projekta WakEUp, čiji su autori Andrej Nosov i Srđan Ćešić, a izvođači i koautori Janko Dimitrijević, Nevena Negojević i Jelena Graovac. Prateći program performansa čini izložba Marka Drobnjakovića Na putu, kao i video radovi Violončelo Srđana Ćešića i Solidarnost Andreja Nosova.

 

Performans 48 sati budnosti u Parizu realizuje Heartefakt uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Kulturnog centra Srbije u Parizu.

 

 

 

makonda-tracker