Ovacije za Kusturicu i No Smoking Orchestra

Bend Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra već nekoliko dana žari i pali na koncertima po Argentini i Čileu, gde ih publika, ali i državni zvaničnici, dočekuju s oduševljenjem i počastima.
0
1 / 21 Foto: Dragan Teodorović Zeko

Emir Kusturica, Nele Karajlić i članovi benda No Smoking Orchestra počeli su turneju po Južnoj Americi 12. februara koncertom u gradu Kordoba, kome je prisustvovalo 15 hiljada ljudi. Sledećeg dana slavni reditelj postao je počasni građanin Rosarija i tom prilikom dobio ključeve grada.

- U ovom gradu je rođen Če Gevara i samim tim mi je ovo priznanje najdraže u mojoj karijeri... Imam ključeve od više od 50 gradova sveta, a ovaj će zauzeti posebno mesto u mojoj vitrini - izjavio je Emir Kusturica prilikom primanja priznanja.

Bend je dva dana kasnije otputovao u argentinski grad Neuken, u čijem je muzeju Kusturica takođe dobio ključeve grada i postao njegov počasni građanin. Reditelju su ključeve uručili gradonačelnik Lia Martin Farizano i sekretar ministarstva kulture Argentine Oskar Smoljan. Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko stotina građana i veliki broj novinara.

U Buenos Airesu grupa je održala koncert 18. februara, u prepunoj dvorani u kojoj je atmosfera bila paklena. Nele Karajlić je na pola koncerta ostao u gaćama i čarapama jer je publika sve skinula sa njega. Na kraju koncerta vratili su mu patike i šišmiša.

Turneja će biti okončana danas, 20. februara, kada će Emir i No Smoking Orchestra nastupiti na gradskoj plaži turističkog mesta Vinja Del Mar.

makonda-tracker