nedelja, 17. septembar

Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, Marina Perazić nastupaju na Paradi ponosa u nedelju

0
Beogradska Parada ponosa 2016. počinje u nedelju u 12 sati na trgu Slavija.
foto: Story Arhiva
foto: Story Arhiva

Trasa Parade ponosa je od Slavije do Trga Republike. Kao i svake godine, radi sigurnosti učesnika/ca, deo grada u neposrednom okruženju trase Parade biće pod pojačanim nadzorom policije, a prilaz Slaviji biće moguć sa narukvicama koje će deliti volonteri i volonterke Parade ponosa i to na sledeća četiri ulaza:

 

Zeleni venac: Prizrenska ulica
Zgrada Generalštaba: ugao Kneza Miloša i Nemanjine ulice
Pravni fakultet: ugao Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra
Trg Slavija (za one koji dolaze iz pravca Bulevara oslobođenja, Mekenzijeve, Deligradske i okolnih ulica)

Početak Parade ponosa 2016 proglasiće Kuma Parade ponosa 2016 glumica Mirjana Karanović.

 

Mirjani Karanović ova počasna titula dodeljena je zbog njenog višedecenijskog rada na poštovanju i unapređenju ljudskih prava u Srbiji, promociji demokratskih vrednosti, tolerancije i prihvatanja različitosti.

„Minut tišine“ biće održan kod spomenika rodoljubima na Terazijama

Iako je Paradi ponosa u Istanbulu 2014. godine prisustvovalo oko 100.000 ljudi. Međutim, prošle i ove godine turska vlada je zabranila održavanje Parade. LGBT zajednica je izložena brutalnom nasilju, a ove godine svet je zapanjilo brutalno ubistvo Hande Kander, trans osobe, seksualne radnice, aktivistkinje, koja je silovana, ubijena i zapaljena. Minutom tišine želimo da izrazimo solidarnost sa LGBT zajednicom u Turskoj.
 

Program na Trgu Republike obuhvata obrađanja javnih ličnosti, predstavnika/ca lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava i LGBT prava, nakon čega sledi program u okviru koga će nastupiti: Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, Marina Perazić i DJ Vanja Bursać.

makonda-tracker