srpska srednjovekovna baština

Lepota ovih devojaka će vas osvojiti: Osetite duh Smedereva i srednjovekovne baštine

0
Ove godine Smederevo ima čast i zadovoljstvo da ugosti renomirane ličnosti iz Beograda
foto: Promo
foto: Promo

Svečano otvaranje 129. po redu manifestacije „Smederevska jesen“ održaće se u Malom gradu Smederevske tvrđave 9. septembra, sa početkom u 20.00 časova.

 

Nakon tradicionalnog predavanja ključa grada despotu Đurđu Brankoviću, odnosno kratkog igrokaza u kojem će talentovani omladinci iz pozorišta PATOS oživeti duh srednjovekovlja i podsetiti na zidanje Tvrđave, lik despotice Jerine, grožđe i vino kao simbol grada na Dunavu, smederevska publika imaće priliku da uživa u modno-koreografskom spektaklu „Zlatna nit“ čiji su autori Emilija Kovačević i Đorđe Makarević.

 

U čudesnom spoju autentičnosti ručno rađenih kostima Emilije Kovačević, rađenih u neo-etno stilu sa asocijacijom na srpsku srednjovekovnu baštinu, i koreografski upečatljivih efekata koji su nastali kao plod originalnosti Đorđa Makarevića, prvaka baleta Pozorišta na Terazijama, istaknutog koreografa i režisera, ovaj modno-koreografski spektakl spaja srpsku narodnu tradiciju, verovanja i običaje sa svevremenskom pričom o životu i sudbini, pri čemu muzički i svetlosni elementi u prelepom ambijentu nekadašnjeg dvora despota Đurđa doprinose očarajavućem utisku.

 

Dođite da zajedno proslavimo otvaranje manifestacije „Smederevska jesen“, osetimo lepotu devojki Smederevki i doživimo slobodu umetnosti koja oplemenjuje srca!

 

makonda-tracker