za svakog po nešto

FRKA u Mikser hausu: Fenomenalan program na drugom Festivalu romske kulture i aktivizma

0
Tokom drugog po redu izdanja festivala biće održane brojne diskusije o aktuelnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, zatim projekcije filmova, interaktivni likovni program, koncerti.
foto: Promo
foto: Promo

Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma, zapošljavanje, prava romskih žena i devojčica, prava na stanovanje i dr.) pratiće filmovi koji se bave životom Roma u ovom regionu.

 

Tako će prvog festivalskog dana publika imati priliku da pogleda višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje „Naša škola“ (Our School, 2011).

 

foto: Promo

 

Film prati troje romske dece iz malog grada u Transilvaniji koji učestvuju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda humorom, optimizmom i visprenošću.

 

Na festivalu će biti prikazan i igrani film „Papuša“ (Papusza, 2013) zasnovan na istinitoj priči o dirljivoj sudbini prve romske pesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pesme što je bilo u suprotnosti sa tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

 

foto: Promo

U okviru muzičkog programa prvog dana festivala koncerte će održati grupa KAL sa brojim gostima iz kulturnog i javnog života i Grubb, a 1. oktobra na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće romski bend iz Niša Very Naiss, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov.

 

foto: Promo

Posetioci u Mikser hausu moći će da učestvuju u procesu stvaranja jednog umetničkog dela koje će raditi multimedijalni umetnik Zoran Tairović.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.

makonda-tracker