zabava za svakoga

Festival koji ne smete propustiti: Ovako izgleda subkultura na filmskom platnu

0
Paralel Vision je festival muzičkog filma, i to igranog i dokumentarnog, a odvijaće se od 10. do 16. septembra, u okviru 5. Paralel festivala, u Domu Omladine Beograda.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

U subotu, 10. septembra, počinje novi filmski festival, Paralel Vision/Paralelne Vizije, koji zajednički organizuju distributerska kuća Visionary Thinking, Dom Omladine Beograda i Paralel - Beogradski Festival Subkulture.

 

Selekcija obuhvata 13 novih ostvarenja svetske produkcije, od čega sedam igranih i šest dokumentarnih filmova, koji kao osnovnu tematiku imaju muziku, a pored toga su i biografski, zatimsocijalno, politički i ekološki angažovani, a prisutnu su i mjuzikli.

Među igranim filmovima, našli su se biografski film, o kralju brazilskog soula Tim Maja, zatim najnoviji, kontraverzni film, o životu Nine Simon, sa Zoi Saldanjom, u naslovnoj ulozi, tu je i jedan produženi video spot Uništeno srce, kao i tipičan mjuzikl Urbana porodica. Prava poslastica za ljubitelje mančesterske indie scene i benda Stoun Rouzis stiže sa filmom Spajk Ajland, a posebnu vrednost selekciji daje Hunky Dory, svojevrsna filmska adaptacija legendarnog albuma Dejvida Bouvija, sa elementima komedije, te suptilan i asocijativan film, izrazito umetničkog karaktera -Uzvodna boja.

 

U selekciji dokumentarnih, tu su priča o istoriji rok muzike, odnosno o Bitlsima - Dobra stara Frida, zatim češki film političke tematike - Zvezde iza gvozdene zavese, te paragvajski, socijalno-ekološki film - Filharmonija s deponije. Posebno potresan je politički dokumentarac, BBC-ijeve autorke, o represiji džihadističkog režima Moraće prvo da nas ubiju, a tu je i pravi subkulturni dokument o aktuelnoj američkoj rokabili sceni, Rokabili svet, sa našim Đorđem Stijepovićem, kao jednim od glavnih protagonista, i zatim živopisan prikaz svežeg muzičkog pokreta u Brazilu - Favela fank, pogled iznutra.

Filmski program, pratiće i koncerti kultnog američkog umetika, Tav Falka i beogradskog sastava VIS Limunada, a u saradnji sa "Bad Music for Bad People", kao i tribniski program, koji se organizuje u saradnji sa Institutom za Psihologiju Filozofskog fakulteta.


Sve filmske projekcije i prateći programi, odvijaće se u Domu Omladine Beograda, od 10. do 16. septembra.
 

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Karte se prodaju na biletarnici Doma Omladine Beograda i koštaju 250 dinara za pojedinačnu projekciju.


Svi filmovi biće prikazani u velikoj sali, osim u nedelju, 11.9, kada će projekcija dva filma biti u Amerikani i to po ceni jedne ulaznice.

 

U prilogu su logo i program festivala, koje autorski, upravo kao i celokupan vizuelni identitet Paralelnih Vizija, potpisuje beogradski dizajner, Vladimir Radivojević, a tu je i dokument sa sadržajima filmova, na srpskom i engleskom jeziku.

 

foto: Promo

 

makonda-tracker