Ove jeseni

Prvi put u Srbiji: Izložba Dejmijana Hersta (FOTO)

1
British Council, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i londonska galerija Pol Stolper (Paul Stolper Gallery) sa velikim zadovoljstvom najavljuju izložbu "Nova religija" britanskog umetnika Dejmijana Hersta (Damien Hirst) od 2. septembra do 14. oktobra ove godine u Novom Sadu...
foto: Prudence Cuming Associates, Paul Stolper Gallery © Damien Hirst and Science Ltd. Sva prava pridržana, DACS 2016
foto: Prudence Cuming Associates, Paul Stolper Gallery © Damien Hirst and Science Ltd. Sva prava pridržana, DACS 2016

Reč je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade čija dela će ove jeseni po prvi put biti predstavljena publici u Srbiji. Izložba u Novom Sadu se organizuje uz podršku kompanije KPMG.

 

Izložbom "Nova religija" Herst želi da pokrene razmišljanje o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci. Prema umetnikovim rečima, ovo su instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se univerzalnim temama, Herst u svojoj "Novoj religiji" suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih ljudi obično percipiraju. Sa jedne strane osećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, umetnik je istovremeno i analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osećanja vezanih za nauku i medicinu.

 

Izuzetno nam je drago što u Srbiji po prvi put možemo da pozovemo publiku na izložbu Dejmijana Hersta, jednog od najpoznatijih britanskih umetnika današnjice. Veoma uspešna izložba 'Nova religija' koju predstavljamo u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu tretira teme kao što su strah od smrti, religija i nauka", izjavila je direktorka British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs.

Govoreći o "Novoj religiji", Herst je istakao:

 

Mene više zanima to što religija ljudima popunjava neku prazninu. Tako na to sada gledam. Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine. To je samo pitanje pogleda na svet: optimističan pogled, umesto da svet vidiš kao brutalnu močvaru. Što on i jeste. Ali, da bi živeo, treba ti nešto više od toga. Religija pomaže, ali je, u stvari, razočarala."

Postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture koje čine "Novu religiju", a funkcionišu kao ciklus fresaka – od "Stvaranja sveta" do "Poslednjeg suda". Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru. Ovi elementi čine svojevrsnu kapelu posvećenu želji da se smrt drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

 

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov izjavila je povodom predstojeće izložbe:

 

U procesu stalnog dijaloga sa internacionalnom umetničkom scenom izuzetan značaj za instituciju jeste saradnja sa međunarodno priznatim i prepoznatljivim umetnikom Dejmijanom Herstom, prisutnim i u visokoj umetnosti i popularnoj kulturi. Istovremeno često osporavan zbog izazivanja takozvanog šok efekta svojom umetničkom praksom, Herst se bavi iskonskim ljudskim i društvenim vrednostima, pri čemu ističe važnost umetnosti kao primarnog duhovnog kvaliteta."

"Nova religija" je nastala kao rezultat saradnje Dejmijana Hersta i istaknutog galeriste Pola Stolpera 2005. godine. Premijerno je predstavljena u Londonu u galeriji Pol Stolper, zatim u crkvi All Hallows crkvi i muzeju "Victoria & Аlbert". Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banja Luci i Skoplju.

 

Džejms Tornli, Senior Partner u kompaniji KPMG uz čiju podršku se održava izložba, rekao je:

 

Verujemo da umetnost treba da bude sastavni deo svakog društva i da doprinosi održivom ekonomskom razvoju. Kako ove godine obeležavamo 20 godina rada u Srbiji, odlučili smo da podržimo izložbu 'Nova religija' i na taj način još jednom pokažemo svoju posvećenost ostvarivanju dobrobiti zajednica u kojima živimo i radimo.“

Projekat realizuje British Council u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.

 

foto: Prudence Cuming Associates, Paul Stolper Gallery © Damien Hirst and Science Ltd. Sva prava pridržana, DACS 2016

Više informacija je dostupno na www.britishcouncil.rs.

makonda-tracker