ne propustite

Sutra počinje Beogradski festival evropske književnosti!

0
Festival organizuje izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, a ulaz na sve programe je slobodan.
foto: Promo
foto: Promo
Peti Beogradski festival evropske književnosti


Beogradski festival evropske književnosti (BFEK)


Gojko Božović IK Arhipelag


Beogradski festival evropske književnosti je već posle prve godine postao prepoznatljiv u Beogradu, Srbiji i regionu, ali to za jedan ovakav festival nikako nije dovoljno. Potrebno je da pisci iz različitih evropskih sredina prepoznaju ovaj festival kao deo evropske mreže književnih festivala i kao javni prostor za dijalog, za susrete pisaca i čitalaca. Veoma sam zadovoljan kako strani i domaći pisci ocenjuju ovaj festival, ali i time što su mnogi od stranih pisaca u svojim zemljama objavili tekstove o Beogradu i Beogradskom festivalu evropske književnosti. Ali, naravno, meru i knjigama i književnim festivalima daju čitaoci. Čitaoci su prepoznali i prihvatali ovaj festival kao prostor za vrhunsku književnost, kao polje oslobođeno od tabloidnosti i jednog mišljenja, kao glas razlike i kao pokazatelj da dobrih knjiga i dalje ima i da ih ni danas i ovde nije nemoguće pronaći.", kaže Božović.


 Književnost na filmu Nastanak tabloidnog čoveka  Ivane Ristić "S jeseni, kada počnu vetrovi" Danila Kiša "Rani jadi".

 Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković David Grosman "Vidi pod: Ljubav", "Do kraja zemlje" i "Izvan vremena".




makonda-tracker