icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

NA COMEDY FESTU

Pisati, režirati, igrati komediju: Serija radionica uz Neleta Karajlića, Branka Dimitrijevića i Ivana-Gorana Viteza!

Podeli:

U periodu od 25. do 29. maja ove godine bide održan prvi Međunarodni festival filmske komedije – Comedy Fest, čiji je idejni tvorac Gordana Grubješić, a osnivači i izvršni producenti su Superstar Culture i FAME Solutions.
foto: Promo
foto: Promo
Vođeni idejom da komediju treba shvatiti ozbiljno, programski direktor Dragan Jeličić i selektor Dimitrije Vojnov, osmislili su za prvo izdanje festivala devet programskih celina, u sklopu kojih de biti prikazano 15 premijernih naslova i 35 repriza. Prvi festival filmske komedije stavlja naročit akcenat i na poslovno-edukativnu dimenziju.

U skladu sa jednim od svojih osnovnih principa, da smeh shvata ozbiljno, bide organizovana tri masterclassa sa iskusnim predavačima koji de polaznicima ovih programa, najpre studentima filmskih škola, preneti svoja znanja i savete. Seriju masterclassova na Festivalu filmske komedije 25. maja u 13 sati otvara Nele Karajlić, legendarni muzičar i humorista, koji se u svetu komedije iskazao u svim ulogama.

Kao scenarista i glumac radio je sve televizijske forme – od skeč šoua Top lista nadrealista do sitkoma Složna brada, glumio je u nizu Kusturičinih filmova, a okušao se i kao reditelj u realizaciji humorističkih programa. Karajlićevo ime je postalo brend u domenu regionalne komedije i na masterclassu de pokušati da obuhvati svu širinu svog komediografskog angažmana.

Otud se i tema masterclassa vrlo otvoreno definiše kao Kako se gradi humor. Masterclass Pisati komediju održade Branko Dimitrijević. Dimitrijević je diplomirani dramaturg sa velikim iskustvom u pozorištu i na televiziji.

U periodu kada su zabavni programi Radio-televizije Beograd i Studentski kulturni centar bili svetionici inovacije na našoj sceni, Dimitrijević je participirao u nizu njihovih ključnih projekata. Kao dramaturg radio je na nizu jugoslovenskuih komedija tokom osamdesetih među kojima su neke poput Nema problema Miće Miloševića ostvarile i veliku gledanost.

Potom se u Sjedinjenim Američkim Državama specijalistički školovao upravo iz oblasti sitkoma, i bio je aktivan u alternativnom teatru. Po povratku u zemlju bio je story editor na adaptiranom licencnom sitkomu Zauvek tvoj i radio je kao dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Autor je nekoliko romana i aktivan kolumnista više medija.

Masterclass de biti održan 28. maja u 13 časova. Masterclass Režirati komediju održade Ivan-Goran Vitez, hrvatski reditelj koji učestvuje na našem festivalu sa dva filma – celovečernjim Narodni heroj Ljiljan Vidić i kratkometražnim Posljednja pričest. Oba ova naslova izazvala su velike kontroverze prilikom prikazivanja u Hrvatskoj.

Vitezu je Ljiljan Vidić drugi film, prethodno je snimio satarični horor Šuma summarum. Na televiziji, Vitez se okušao u formi mejsntrim sitkoma sa Bitangma i princezama, ali i u alternativnijem humorističkom programu sa serijom Zakon! Masterclass de biti održan 29. maja u 13 časova. Moderator radionica bide selektor našeg festivala Dimitrije Vojnov, diplomirani dramaturg koji je do sada imao iskustvo rada na nizu humorističkih serija i filmskih komedija, a lokacija održavanja masterclassova je Kolarac.
 
foto: Promo
Podsedamo, prvi Comedy Fest trajade pet dana i dešavade se u pet gradova i devet bioskopa. Ukupno 50 filmova bide prikazano kroz premijerni i reprizni program, ali i kroz posebno osmišljene selekcije – crne komedije, fudbalske komedije, italijanske seksi komedije, komedije iz regiona, krimi komedije, studentske i kratke komedije, te selekciju romantičnih komedija.

Ove godine devet bioskopa bide domadini filmovima koji de nas nasmejati. Među njima su Cineplexx u Ušdu, Kragujevcu i Podgorici; zatim Roda, Tuckwood, Kinoteka, Art bioskop Kolarac, Arena u Novom Sadu i Cadmus u Budvi Na prvom Međunarodnom festivalu komedije de biti dodeljena i nagrada za životno delo jednom od velikana naše filmske komedije, a s obzirom da nijedan festival ne može prodi bez pratedeg programa, osnivači SUPERSTAR CULTURE i FAME Solutions su se postarali i za ekstra dozu smeha.

Tako de svi zainteresovani biti u prilici da posete neki od nastupa poznatih domadih stend-ap komičara koji de izvoditi svoje rutine širom Beograda. Prvi Međunarodni festival komedije – Comedy Fest su podržali Filmski Centar Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti, Italijanski kulturni centar i Institut Cervantes.

Ovo de ujedno biti prvi put da na jednom festivalu učestvuju svi filmski distributeri iz Srbije.

Inicijalizacija u toku...