Svetski dan džeza

Beogradski Jazz Crawl Festival: Slavimo džez na poseban način

0
Po prvi put u Beogradu, na Svetski dan džeza, u subotu, 30. aprila, održaće se „Beogradski Jazz Crawl Festival“ na osam lokacija, kao inicijativa nezavisne grupe džez muzičara „Beogradski džez servis“.
foto: Mića Jović
foto: Mića Jović

Veliki broj klupskih džez svirki povezanih u jednoj večeri imaju za cilj da aktiviraju Beograđane i goste grada, da krenu od kluba do kluba, da slušaju i dožive džez.

„Cilj ovog festivala je uspostavljanje muzičkog događaja koji bi slavio i promovisao džez kao živu muziku sa kojom je slušalac u neposrednom kontaktu, u njegovom prirodnom okruženju – klubu. Džez van kluba je neprirodan doživljaj muzičkog stila formiranog u živom ambijentu“, izjavio je Vladimir Protić, idejni tvorac, organizator i muzičar, i dodao:

Poredeći sa Londonom, trenutno imamo proporcionalno više aktivnih klubova, koji su koncentrisani u gradskom jezgru kao u najbolja njujorška vremena“.

Svi ljubitelji džeza će moći da uživaju u muzici i plešu Lindy Hop uz plesnu školu Swing The Beat u KC Gradu koju će pratiti The Down Beat Bear Band od 20:30h. U pivnici Berliner nastupa Dragan Milovanović Trio sa gostom Predragom Revišinom od 21h.

Tanja Jovićević nastupa u Džez bašti, od 22h. U klubu Muha, na programu je Swing night sa Bobanom Đorđevićem i Kvartetom Gorana Grbića sa početkom u 21h. U klubu Filip je veče Ladies sing, sa Jelenom Jovović i još sedam pevačica, koje nastupaju od 21h.

U klubu Ulica puštaće se ploče SFRJ džeza, u klubu Leila od 21h nastupaće DJ Željko Kerleta. U Metropolisu, muzičkoj kafe-prodavnici, pored celodnevnog džez maratona posetioci će imati popust na kupovinu džez nosača zvuka.

U organizaciji grada Beograda na Trgu republike biće održan koncert Big Benda radio televizije Srbije sa Duškom Gojkovićem, koji počinje u 19h.
Jazz crawl, u svetu, objedinjuje džez muziku, ples, fotografiju, edukaciju. Termin crawl podrazumeva posetu nekoliko lokala u nizu, umesto provođenja večeri na jednom mestu.
 

makonda-tracker