icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

novi roman

Spoj akcije, fantastike i horora: Treća knjiga Dragana Jovićevića - "Poslednja kap"

Podeli:

Originalni koktel postapokaliptične fantastike, akcione melodrame i vampirskog horora, držaće vas u neizvesnosti do samog kraja, ispunjenog neočekivanim obrtima.
foto: Promo
foto: Promo
Proročanstvo se obistinilo! Svet je prekrila Tama... Snažni potres zemaljskog tla uništio je sve što je ikada stvoreno i uveo čovečanstvo u razdoblje beskonačnog rata između ljudi – i vampira!

U epohi nakon apokalipse, jedan mudri starac pronalazi radost življenja u pričanju priča samo jednoj osobi, devojci britkog uma i blistavog pogleda. Njihove sate očaja u tišini zajedničkog skrovišta uveseljavaju pripovesti o moćnim ratnicima, nemilosrdnim krvolocima i čudnovatim događajima. Ali, jedne noći iznenada, njihova životna priča postaće strašnija od svih...

Tretirajući fantastiku kao žanr u pekićevskom stilu, Jovićević je skrenuo na sebe pažnju kao pripovedač na kojeg treba ozbiljno računati. Ovaj roman ujedno je i prva novelizacija jednog filma kod nas. "Poslednja kap" nastala je kao ideja za kratki film nekolicine entuzijasta.


Dragan je toj ideji dao telo, nadam se besmrtno, koje ni glogov kolac neće moći da zaustavi. Vampiri se posle mnogo godina ovom knjigom vraćaju u zemlju iz koje su potekli" - Dušan Bulić, pisac i scenarista.

Vešto koristeći postmodernističke alatke u pisanju, Jovićević je osvežio dobro poznate mitove i udahnuo novi život njihovim odavno prežvakanim motivima" - Jovan Ristić, novinar i pisac.


Veoma slikovita mračna fantazija koja budi maštu i ledi krv. Brilijantna, uvrnuta i ironična. Napisana u stilu najboljih romana Klajva Barkera" - Miroslav Lakobrija, majstor za filmske maske.


Iz recenzije Milana Aranđelovića (Bookvar):

Poslednja kap je roman o vampirima iz krvavog pera mladog domaćeg autora. Ovaj roman ne spada u klasična vampirska ostvarenja kakva smo imali prilike da viđamo u ovom milenijumu. Naime, u ovom romanu nema vampira tinejdžera, nema vampira koji igraju bejzbol (ili makar klis)... Vampiri Dragana Jovićevića rade upravo ono što bi vampiri trebalo da rade - da genocidišu ljudski živalj uz mnogo, mnogo krvi...

Roman nije običan petparački romančić, već u njemu postoje horde metafora i analogija. Mislim da će roman da se dopadne ljubiteljima Pekićeve trilogije (Besnilo, Atlantida i 1999.)... Knjiga se razlikuje od onoga što obično očekujemo od knjiga sa vampirima.


Dragan Jovićević autor je knjiga "Krugovi i kletve" – o japanskom horor filmu (2010.) i "Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike" – o fantastici u srpskom filmu (sa Jovanom Ristićem, 2014.) koje su postigle zapažen uspeh i kod publike i kod kritike. Kao novinar, objavio je više stotina tekstova u domaćim i stranim medijima, a trenutno je urednik kulturne rubrike u nedeljniku NIN.

Potpisao je scenarija za nekoliko filmova, a sa svojim video radom "Legenda o Cunamiju" učestvovao je na Internacionalnoj nedelji dizajna 2014. godine. Radio je i u organizaciji više od dvadeset međunarodnih filmskih festivala.

"Poslednja kap" je njegova treća knjiga.

Inicijalizacija u toku...