icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Ulje na platnu

Prasak: Samostalna izložba talentovanog Nikole Pršendića (FOTO)

Samostalna izložba slika talentovanog umetnika Nikole Pršendića pod nazivom Prasak, biće otvorena 7. aprila u Nacionalnoj Galeriji (Dositejeva 1)...
foto: Story press
foto: Story press
Nakon što je osvojio naklonost najistaknutih likovnih umetnika Rima i Milana gde je živeo i završavao postdiplomske studije, publici u Beogradu predstaviće se kroz 20 radova ulja na platnu i crteža na kojima će biti iskazani urbani pejzaži.

Jedan izuzetno prijatan događaj za publiku koja prati slikarstvo, pa i za onu koja tu slučajno zaluta, svakako je izložba Pršendić Nikole. I, zaista, prvi osećaj koji se javlja posmatrajući ove slike je iznenadna svežina kojom odiše nabijena energija na ovim slikama. Još jedna prednost ove izložbe je činjenica da vam uputsva za čitanje dela nisu potrebna, kao ni silna objašnjenja onoga šta je umetnik hteo da kaže, dovoljno je da vidite slike.

Dakle, ovde je čisto slikarstvo na delu. Slikarstvo kvaliteta koji može da pruži zadovoljstvo i upućenim ljubiteljima kao i svakom slučajnom prolazniku, da ga uzbudi da ga razdraga. To je umetnost onakva kakvom je svi razumeju.
 
foto: Promo / Nikola Pršendić
Čini se da ovde svedočimo stvaranju jednog istinski autentičnog izraza, iskreno originalnog, esencijalno Pršendićevog. To je pojava koja se danas retko sreće. Slike koje ovde možete da vidite imaju stvaralačku nit koja se ne zaboravlja, i ako se nekada kasnije susretnete sa nekom Pršendićevom slikom nećete imati dilemu o tome ko je autor.

Ta autentičnost nije proizvod dubokog i planskog promišljanja o delu, ona se naprosto tvori iz njegovog senzibiliteta. Taj senzibilitet se pre svega ističe u osećaju za boju, istančanom, osetljivom i nepogrešivom u instinktu. Kada se ta paleta kombinuje sa motivima i tehnikom nastaje nešto potpuno novo.

U ovom momentu, ni tretiranje boje, ni tehnika kao ni izbor tema samostalno nisu ništa što već nije viđeno u slikarstvu, ali ta karakteristična kombinacija svih elemenata daje kao razultat Pršendićev stil koji je on izgleda, iako još mlad, već pronašao. I kao što ćemo videti na ovim slikama, koga se grčevito drži.

U pitanju je specifična linearna energija boje koja nam daje utisak dinamičnih sila inkorporiranih u platno koje simultano rukovode pravcima kretanja. To je čvrst utisak homogenosti, nastajanja integralnog dela u isti mah, a ne etapno i u tome leži obuzimajući inetnzitet slikarskog izraza.
 
foto: Promo / Nikola Pršendić
To emotivno tretiranje boje u širokim i grubim potezima čini čuda kada se ukomponuje sa svakodnevnim, da ih tako nazovemo, prizorima savremenog čoveka. To je kontrast koji nosi kvalitet, oplemenjuje. Moderni prizori tretirani bojom u umereno apstraktnom maniru, hrabrim, slobodnim potezima kista, ne oduzimaju ništa suštinskoj realnosti prizora, ali mu daju specifičnu vrstu estetskog kvaliteta.

On to uspeva bez da zaluta u sladunjavost. Taj proces transponovanja motiva iz realnosti na platna, energijom boje, utkao je u ove slike već pomenuti neponovljivi senzibilitet Nikole Pršendića.

Naziv izložbe takođe povoljno dočarava atmosferu koju kreiraju njegove slike. Energija pršti sa platna, uvlači nas u posebno stanje osetljivosti čula, pročišćava afekte. Kada vam se jednom desi prasak i Nikoline slike vam puknu pred očima poput groma (koji ćete uzgred često naći i kao konkretan motiv na njegovim slikama) zaista ćete i sami uvideti neprocenjivu vrednost koju ove slike nose sa sobom.
 
foto: Promo / Nikola Pršendić
Obzirom na činjenicu da njegov stvaralački put tek predstoji, možemo samo sa nestrpljenjem i radoznalošću da očekujemo zadovoljstva koja će nam Pršendić, nema sumnje, priuštiti.