Nagrade za najbolje sportiste

Na tradicionalnoj svečanosti u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, obeležen je Dan OKS i po 16. put proglašeni su najuspešniji sportisti i ekipe, a po prvi put i najuspešniji trener godine
0
1 / 3 Foto: Promo

Nađa Higl, Milorad Čavić, muška vaterpolo i ženska odbojkaška reprezentacija, proglašeni su za najuspešnije sportiste, a Dejan Udovičić, najuspešnijeg trenera u 2009. godini.

Odluku o najuspešnijima za ovu godinu, donelo je Predsedništvo OKS na poslednjoj sednici u ovoj godini, održanoj 14. decembra 2009.

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, rekao je:

- Čestitam svima na uspesima u 2009, a posebno kandidovanim sportistima i trenerima uz želju da se i iduće godine kroz još jaču konkurenciju, nađu u izboru za priznanja Olimpijskog komiteta Srbije. Nadam se da ste u protekloj godini pratili rad OKS kao i nastupe naših sportista na međunarodnoj sceni. Verujem da svi možemo da budemo više nego zadovoljni onim što je postignuto u prvoj godini na putu za London 2012. godine. Takođe, verujem, da u preostale tri godine XXX Olimpijade treba uraditi još mnogo toga da bi, svi zajedno, sportistima Srbije omogućili najbolje uslove za pripreme i nastup za Olimpijske igre u Londonu.

Milorad Čavić, je prvi sportista koji je odbranio titulu najuspešnijeg sportiste u izrboru OKS.  Čavić je prošle godine sa istog mesta poručio da će dati sve od sebe da svojim rezultatima zasluži Trofej OKS i u 2009. i tako je učinio, osvojivši zlatnu medalju na Svetskom prvenstu u Rimu u disciplini 50m delfin. Iz Rima Čavić je u Srbiji doneo i srebrnu medalju, osvojenu u trci 100m delfin stilom. Pošto mu je, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, uručio priznanje, Čavić je izjavio:

- Još jednom imam čast da primim ovo priznanje, hvala vam puno, i dodao, posle dugog odmora spreman sam da se vratim punom treningu, nikada se nisam bolje osećao u bazenu, jako sam optimističan i očekujem dve medalje na Evropskom prvenstvu u 2010.

Sa istog takmičenja zlatnu medalju donela nam je i Nađa Higl. Na Univerzijadi u Beogradu osvojila je srebrnu medalju, a na Mediteranskim igrama je trku na 200m prsno, završila na 4. mestu. Zbog učešća na takmičenju u Petrogradu, Nađa nije bila u mogućnosti da prisustvuje svečanom proglašenju najuspešnijih, ali se prisutnima obratila i zahvalila, putem video snimka:

- Hvala na ovakvom priznanju, ovo je velika čast za mene. Nastaviću da branim boje svoje zemlje kao što sam i do sada branila, davaću svoj maksimum u svakoj trci i nadam se da će to biti dovoljno da i neke naredne godine budem proglašena za najbolju sportistkinju.

Trofej je u Nađino ime primila njena majka, Snežana Higl.

Muška vaterpolo reprezentacija, najuspešnija sedmu godinu za redom i osmi put ukupno, donela je Srbiji sa Svetskog prvenstva u Rimu i treće zlato. Naši vaterpolisti prethodno su osvojili zlato na Mediteranskim igrama i bronzu u Svetskoj ligi. U ime reprezentacije priznanje je primio, predsednik Vaterpolo saveza, Velibor Sovrović i tom prilikom zahvalio se na priznanju i svima koji su navijali za vaterpolo reprezentaciju Srbije.

- Izuzetno je zadovoljstvo biti na čelu ovako uspešnog saveza, kao što je vaterpolo savez, rekao je Velibor Sovrlić.  Trofej je imao čast da uruči Ćel-Morten Jonsen, direktor kompanije Telenor, generalnog sponzora OKS.

Četvrtu godinu za redom, najuspešnija ženska reprezentacija su odbojkašice Srbije. One su trijumfovale u Prvoj evropskoj ligi na finalnom turniru u Turskoj, na beogradskoj Univerzijadi osvojile su srebrnu medalju, a kvalifikacije za Svetsko prvenstvo završile su na prvom mestu. Po proglašenju, odbojkašice su poručile:

- U narednom periodu isčekuju nas veliki izazovi, Svetsko prvenstvo u Japanu 2010. i 2011. Evropsko prvenstvo u Beogradu . Nadamo se daćemo osvojiti jednu od medalja. Priznanje im je dodelio Goran Sorak, marketing direktor kompanije Merkator-S, zlatnog sponzora OKS.

Po prvi put Olimpijski komitet Srbije proglasio je i najuspešnijeg trenera. Dejan Udovičić, trener vaterpolo reprezentacije Srbije, već četiri godine uspešno vodi našu vaterpolo reprezentaciju, a u 2009-oj sa njima je osvojio i svetsko zlato. Tom uspehu prethodili su i trijumf na Mediteranskim igrama i osvojeno 3. mesto u Svetskoj ligi. Marinos Stratopulos, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, zvanične banke Olimpijskog komiteta Srbije,  predao je trofej najuspešnijem sportskom stručnjaku. Dejan Udovičić iskazao je veliko zadovoljstvo što je vaterpolo reprezentacija na početku Olimpijskog ciklusa uspela da dodje  do zlatne medalje i dodao:

- Mi smo prošle godine rekli da su nam glavni cilj, Olimijske igre u Londonu 2012. i zlatna medalja na tom takmičenju. Radimo sve da napravimo uspeh koji smo zacrtali.

Kao i prethodnih godina Olimpijski komitet Srbije dodelio je i posebna priznanja OKS najuspešnijim paraolimpijcima. Stonoteniserka Borislava Perić-Ranković, prošle godine na Paraolimpijskim igrama u Pekingu osvojila je srebrnu medalju, a letos na Evropskom prvenstvu u Đenovi proglašena je za najuspešniju takmičarku. Na pitanje šta je bilo teže osvojiti, srebro u Pekingu ili zlato u Đenovi, najuspešnija paraolimpijka odgovorila je: Mislim da je i jedno i drugo teško, međutim odbraniti titulu Evropskog prva, osvojenu pre dve godine, ipak je malo teže jer treba opravdati očekivanja. Atletičar Draženko Mitrović, je u svojoj najjačoj disciplini, bacanju diska, postavio novi svetski rekord i osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Bangaloru u Indiji. Draženko je ovom prilikom izjavio:

- Prošle godine sam došao iz Pekinga sa Paraolimpijskih igara sa srebrom, posle toga apetiti su porasli i ove godine sam oborio svetski rekord i popeo se na tron.

Priznanja najuspešnijim Paraolimpijcima dodelio je predsednik OKS Vlade Divac.

makonda-tracker