KULTURA

Zvanično otvoren 21. Festival autorskog filma

0
U punoj sali Doma omladine večeras je zvanično otvoren 21. Festival autorskog filma. Na samom otvaranju pušten je odlomak radio drame Rat svetova Orsona Velsa, čiji lik se nalazi na ovogodišnjem plakatu FAFa.
Publici se prvo obratio reditelj Marko Grba Sing čiji film Abdul i Hamza otvara prateći program Hrabri Balkan.


- Počeo sam da pratim FAF još 2007. godine, pre nego što sam i upisao Akademiju i mogu reći da je on jedan od najvažnijih kulturnih događaja ovde. Program u kom učestvuje moj film daje priliku autorima sa ovih prostora da iskažu svoj umetnički izraz, pa ukoliko neko želi, slobodno može da dođe na ove filmove - rekao je Grba Sing.

Nakon njega se obratio Bora Drašković, legendarni reditelj, dramaturg i scenarista koji je i svečano otvorio 21. Festival autorskog filma.


- Ovaj festival prošao je ogroman put u protekle dve decenije i zahvalan sam svima koji su stali iza njega i načinili ga ovim što sada jeste. On nam je Pogled u svet i nadam se da će to biti još dugo godina - rekao je Drašković.

Pre projekcije filma "Iz daljine", video porukom se obratio Lorenco Vigas, reditelj i scenarista ovog ostvarenja.

- Hvala svima koji su došli na projekciju mog filma. Žao mi je što nisam mogao da dođem lično u Beograd da vas sve pozdravim, ali su me poslovne obaveze sprečile. Nadam se da ćete uživati u ovom filmu koji prikazuje Karakas i Venecuelu - rekao je Lorenco Vigas.

Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Filmovi koji konkurišu za Gran pri su Šaulov sin Lasla Nemeša, Četvrti pravac Gurvindera Singa, Blago Kornelia Porumboiua, Zemlja i senka Cesara Augustoa Aceveda, Mahnitost Emina Alpera, Džejms Vajt Džoša Monda, Pod električnim oblacima, Alekseja Germana, Projekat stoleća Karlosa Kvintela, Naša svakodnevna priča Ines Tanović, Chevalie Atine Cangari, Porodica Saše Radojevića i Fatima Filipa Fukona.

Pored glavnog programa, čine još prateći programi „Bande a part“, „Hrabri Balkan“, retrospektive filmova Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, „Focus France/ACID“, „Balkan film connection“ i „Debitanti – istorija autorskog filma“.
 
Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina.

Konferencija povodom filma Porodica Saše Radojevića zakazana je za subotu 28. novembar u 12 časova u Domu omladine. Na njoj će govoriti autor filma, kao i glumačka ekipa.

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu  www.faf.rs .
makonda-tracker