Muzika

Saksofonista Rudreš Mahantapa među zvezdama 31. Beogradskog džez festivala!

0
Jedna od najvećih umetničkih džez zvezda današnjice, Rudreš Mahantapa, nastupiće na 31. Beogradskom džez festivalu, u subotu 31. oktobra od 23 časa u sali Amerikana Doma omladine Beograda
Petostruki uzastopni pobednik u glasanju američkog Udruženja džez novinara za alt saksofonistu godine (2009-2013) i stipendista fondacije Gugenhajm, Rudreš Mahantapa jedan je od najkreativnijih umetnika u savremenom džezu. U novom milenijumu stekao je punu afirmaciju, zajedno sa kolegom Vidžejom Ajerom predstavljajući originalnu muziku koja se nalazi na pola puta između mejnstrima i avangarde – i sasvim sigurno na najbolji način predstavlja džez budućnosti.

Sa neobičnim životnim putem (zahvaljujući nameštenju oca na tamošnjoj akademiji, rođen je 1971. u Trstu!), Rudreš započinje karijeru muzičara u SAD, pošto se porodica indijskih useljenika  tamo nastanila – tokom devedesetih brilijantno je završio obazovanje na Berkli koledžu u Bostonu i De Pol Univerzitetu u Čikagu, da bi se 1998 preselio u Njujork, grad za koga je vezan najveći deo njegove karijere. Vrlo brzo je upoznao drugog sada već čuvenog velikog američkog Indusa u džezu, Vidžej Ajera i dve vizije su se poklopile na prvom zajedničkom projektu Architextures.

Kao sjajan džez muzičar sa jedinstvenom vizijom, Rudreš je snimio nekoliko zapaženih albuma, pre nego što se odvažio na put u zemlju predaka. Intenzivno je produbio svoje poznavanje bogatstva muzike Indije susrevši Kadrija Gopalnata, tamošnjeg saksofonistu koji je prvi upotrebio ovaj instrument u kontekstu lokalne Karnatske muzike i snimajući sa njim album Kinsmen, na kome se dve tradicije improvizacije - zapadnjačka i indijska – dovode u duhovni dijalog.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

makonda-tracker