Srbijanka Turajlić dobitnica nagrade Osvajanje Slobode

Profesorka Elektrotehničkog fakulteta dr Srbijanka Turajlić ovogodišnja je dobitnica nagrade Osvajanje slobode koju tradicionalno dodeljuje fond Maja Maršićević Tasić
0
1 / 3

Nagradu, koju čine skulptura vajara Mrđana Bajića i plaketa, uručila je u ime žirija prošlogodišnja pobednica Mirjana Karanović. Okupljenima u Svečanoj sali Skupštine grada obratio se, u ime Upravnog odbora fonda, Ivan Andrić.

Svake godine 24. septembra, na dan izbora 2000. godine, ova nagrada dodeljuje se ženi, koja je svojim radom doprinela razvoju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u našem društvu.

Žiri, koji odlučuje o dobitnici nagrade Osvajanje slobode, imenuje upravni odbor sačinjen od prijatelja Maje Maršićević Tasić. Ove godine žiri su sačinjavale sve dosadašnje dobitnice nagrade: Mirjana Karanović, glumica, Lila Radonjić, glavni i odgovorni urednik PG Mreža, Hedvig Morvai-Horváth, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Borka Pavićević, osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, dramaturg, Goranka Matić, urednica fotografije u dnevnom listu Politika i Olja Bećković, novinarka.

Fond Maja Maršićević Tasić osnovan je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu iz dana u dan i da promoviše napore svih žena koje to čine.

 

 

 

makonda-tracker