Taurunum i prijatelji: Veče ruske muzike u Centru lepih umetnosti Guarnerius

0
U četvrtak, 26. juna 2014. godine, sa početkom u 20 časova, kamerni gudački ansambl Taurunum će zajedno sa svojim prijateljima, pevačkim društvom Stanković i klavirskim triom Dolče, u Centru lepih umetnosti Guarnerius prirediti veče ruske muzike

Taurunum, koji čine mladi nagrađivani gudači - učenici odseka za talente Srednje muzičke škole Kosta Manojlović iz Zemuna i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, pripremili su program koji je posvećen istaknutim ruskim autorima, a svojim velikim delom, i muzici iz čuvenih ruskih filmskih klasika.

Publici će, uz dobro poznate kompozitore poput Šostakoviča i Hačaturijana, biti predstavljena i dela Georgija Sviridova, kao i jednog od najistaknutijih ruskih autora filmske muzike, Isaka Dunajevskog.

Koncert će otvoriti klavirski trio Dolče, za kojim će scenu Guarneriusa zauzeti 12-člani Taurunum, kome će se u drugom delu koncerta priključiti i hor Pevačkog društva Stanković – zajedno će izvesti jednu od najpoznatijih ruskih filmskih muzičkih tema.

Kako smo bili mladi kompozitorke Aleksandre Pahmutove.

Poseban kuriozitet koncerta će biti izvođenje čuvene pesme Natali, koju je pre tačno 50 godina pevao legendarni Žilber Beko, a kod nas, a i u Rusiji, pesmu je proslavio Đorđe Marjanović.

Pesma se pojavila u jeku Hladnog rata, kada je francuski pesnik Pjer Delanoe poželeo da otopi led i napisao pesmu o lepoj Ruskinji.

Koncert u Guarneriusu zatvoriće Heruvimska pesma vladike Ilariona Alfejeva.

Isti program će posle Beograđana, moći da čuju i posetioci Mećavnika i Boljšoj festivala, na kojem će Taurunum sa prijateljima gostovati 10. jula.

makonda-tracker