Ne propustite danas na Mikser festivalu!

0
Mikser festival treći dan nastavlja da boji grad u žuto i pretvara Savamalu u stecište kreativne energije i interesantnih dešavanja. Na ulicama ovog uzbudljivog kvarta publiku očekuju brojni performansi, ulična umetnost, filmovi, razgovori, kuvanje, dečje radi
Mikser festival, foto: Bojana Janjić
Mikser festival, foto: Bojana Janjić

Publika će imati priliku da u dva navrata, od 13 do 14 i od 19 do 20 časova, uspostavi snažniji odnos sa svojim okruženjem kroz performans poznatog austrijskog koreografa Vilija Dornera, Tela u urbanom prostoru koji će ispitati gradske prostore, položaj čoveka u njima i prikazati poznate prostore Savamale na novi i drugačiji način.

Šelbatra Jašari je juče u Mikser House-u održala svoj provokativni performans Čin pisanja, a svi koji su ga propustili moći će ponovo da vide ovu sjajnu umetnicu danas u 17 časova u Karađorđevoj 40, kao i da je priupitaju sve što žele u Galeriji 12 Hub u okviru Razgovora sa umetnicima, gde će, pored Šelbatre, učestvovati i drugi sjajni umetnici koji su pokazali svoje talente na Misker festivalu. Razgovori na temu performansa u urbanim prostorima će se voditi i u subotu i u nedelju, od 11 časova.

Veze između urbanog okruženja i ličnih doživljaja preispitaće intermedijalna video instalacija Youtopia / yo͞oˈtōpēə u Simpo studiju, Daniela Kosentina i Agnes Nokšiki koja se sastoji od jezičkog performansa sa stanovnicima Savamale, dok će utopijsko značenje u postojećem svetu potražiti izložba crnogorskog umetnika Ivana Šukovića, You, me and everybody we know u galeriji Štab.

U Mostarskoj ulici će svi posetioci moći da vide kako poznati strit art umetnici džemuju grafite i ulepšavaju kvart svojim umetničkim intervencijama, kao i da pogledaju izložbu stikera pristiglih iz različitih krajeva sveta i regiona.

Prezentaciju radova mladih talentovanih dizajnera, koji su dobili priliku da predstave svoja viđenja Održive utopije, pobednike konkursa Mladi balkanski dizajneri, Ghost project i Gladni dizajneri iz Hrvatske, moći ćete da pogledate u okviru Dizajn maratona, u subotu i nedelju, između 18 i 20 časova.

Mikser razgovori će trećeg dana festivala razmatrati na koji način se napušteni i zapušteni prostori grada mogu ponovo vratiti u život u okviru Pametnijih gradova II, niza panel diskusija koje će okupiti neke od najpriznatijih svetskih stručnjaka iz oblasti urbanizma, arhitekture, ekologije i drugih disciplina.

Najmlađi posetioci festivala će u Karađorđevoj 53, od 12 do 20 časova, imati priliku da razviju maštu i kreativne sposobnosti, nauče nešto novo i dobro se zabave, na nizu zanimljivih i poučnih radionica i programa, specijalno kreiranih za decu.

Mikser festival i IDEA svim zaljubljenicima u kulinarstvo i u subotu priređuju drugačiji pogled na kuhinju Balkana, gastro-radionicu Balkanska fuzija – kuhinja naših baka, koja počinje u 18 časova.

Solidarnost će na Misker festivalu pokazati i moda. Na incijativu dizajnera Ivana Džolića, a u organizaciji Modnog studija Click, sa idejom da i modni svet pomogne ugroženima u poplavama, na stepeništu Brankovog mosta će u subotu, u 21 čas, biti organizovana humanitarna modna revija pod nazivom Fashion Aid.

Subotnje veče je rezervisano za interesantne filmove i dobru muziku. Drugačiji bioskop ispred galerije Štab predstaviće selekciju ostvarenja sa Raindance filmskog festivala iz Londona, dok će muzički program u Mikser House-u obradovati poštovaoce džeza nastupom Vasila Hadžimanova i East Beat sastava koji, prvi put na istom mestu, okuplja neka od najistaknutijih imena regionalne džez scene. Depo bina će trećeg dana festivala biti obojena dobrim gruvom, pozitivnom energijom, jakim tekstovima i kvalitetnim rok zvukom koje donose Zemlja gruva, sarajevska atrakcija Dvadesetorica, kultni novosadski bend Obojeni program, i jedinstveni Kanda, Kodža i Nebojša.

Sav prihod od prodatih karata za muzički program Mikser festivala ide u fond za pomoć ugroženima u poplavama. Pojedinačne karte možete kupiti za vreme festivala po ceni od 300 dinara, dok će oni koji su kupili paket kartu za sve četiri festivalske večeri imati neograničen pristup svim celokupnom muzičkom programu.

makonda-tracker