Dodeljene nagrade Zoran Mamula

0
Radio B92 je svoj 25. rođendan obeležio dodelom nagrade Zoran Mamula, pokrenute u znak sećanja na jednog od osnivača i najistaknutijih novinara Info redakcije radija B92.
b92, foto: promo
b92, foto: promo

U duhu takvog nasleđa koje podrazumeva raznovrsnost novinarskih formi koje smo plasirali kroz naše programe, beskompromisnu objektivnost, relevantnu i nepristrasnu analizu događaja i vesti, i promovisanje istraživačkog novinarstva, nagrada Zoran Mamula je pokrenuta sa ciljem da podstakne pre svega mlade novinare, novinare na početku svojih karijera, na bavljenje relevantnim, društveno-politički angažovanim radio novinarstvom.

Da postoje autori koji mogu uspešno da odgovore na visoka očekivanja i kriterijume nagrade Zoran Mamula, kao i da su potraga za njima i dodatni podsticaj neophodni, svedoči i podatak da je ove godine na konkurs pristigao najveći broj radova do sada. Radio radovi pristigli na ovogodišnji konkurs su bili veoma raznovrsni, dinamične i savremene produkcije, sa jasnim fokusom na relevantne, društveno odgovorne i provokativne teme kakve se, nažalost, trenutno nalaze na marginama medija.

Ovogodišnja dobitnica, Aleksandra Babić, studentkinja Fakulteta političkih nauka, nagrađena je za radio reportažu Na raskršću, emitovanu na čak dve stanice - radiju 202 i radio Kruševcu.

Aleksandrina reportaža je pažnju skrenula na život u Kazneno-popravnom domu u Kruševcu, u kome oko 200 mladih deli0kvenata kroz rad sa psiholozima I vaspitačima pokušava da nađe put u normalnu svakodnevicu nakon počinjenih prekršaja. Uprkos težini i kompleksnosti odabrane teme, Aleksandra je uspela da pošalje pozitivnu, ohrabrujuću životnu poruku, balansirajući brojne lične potresne priče, dokumentujući svakodnevicu jedne od brojnih sličnih ustanova u Srbiji, jednoglasna je ocena žirija čiji su članovi ove godine bili Tamara Pupovac (Fakultet za medije i komunikacije), Rade Veljanovski (Fakultet političkih nauka), Saša Mirković (Ministarstvo za kulturu I medije RS) I Ana Martinoli (Radio B92, FDU).

Među dosadašnjim dobitnicima su kako već afirmisani novinari poput Danice Vučenić (RTVojvodina), Miloša Teodorovića (RFE), Ivane Živkov (B92), do studentkinja novinarstva, Milke Domanović (FPN), Lane Bunčić (FMK), Maje Obradović (FPN), Ivane Majstorović (FPN).

 

TAGOVI: 123TV B92
makonda-tracker