Beogradska filharmonija poklonila koncerte deci iz gradova Srbije

0
Beogradska filharmonija je u periodu od 14 – 17. aprila, obradovala oko 4000 mališana iz Valjeva, Smedereva, Obrenovca i Zrenjanina.

Najmlađa publika Srbije je imala priliku da u svojim gradovima upozna Beogradsku filharmoniju i uplovi u svet klasične muzike kroz Vivaldijeva Četiri godišnja doba.

Lokalni kulturni centri bili su ipunjeni radoznalom publikom koja je uz graju i vesele aplauze ispratila Beogradsku filharmoniju. Na sedam koncerata najmlađima je prezentovana klasična muzika na zabavan način, prilagođen njihovom uzrastu. Fantastičnoj atmosferi doprineo je glumac u ulozi naratora – Vlada Aleksić, koji je kroz interaktivnu avanturu, na duhovito vodio decu kroz muzička Godišnja doba, pripovedajući i priču o čika Antoniju Vivaldiju.

Kroz najinteresantnije delove iz četiri koncerta Vivaldija, Filharmoničari su pokazivali deci kako se godišnja doba mogu slušati, a ne samo osetiti i primetiti. Četvoro različitih solista iz orkestra Beogradske filharmonije, muzikom su imitiratli zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba. Tako su mališani uz violine Jelene Dimitrijević (proleće), Aleksandre Milanović (leto), Vladimira Veljkovića (jesen) i Dušice Mladenović (zima), čuli zov ptica, munje i gromove, potočiće, svirku pastira, lavež pasa, padanje snega itd.

Beogradska filharmonija je deci iz Srbije poklonila ove koncerte, a posetu su organizovali lokalni kulturni centri u saradnji sa školama i predškolskim ustanovama. Edukacija najmlađe publike i decentralizacija su strateški ciljevi Beogradske filharmonije. Cilj ovakve vrste programa je da što veći broj dece dobije priliku da se upozna sa orkestrom, pogotovo najmlađi kojima je Beograd daleko.

 

makonda-tracker