Original Blues Brothers Band zatvaraju Nišvil

0
Najznačajnija soul i ritam bluz postava na svetu The Original Blues Brothers Band, poznata po istoimenim filmovima - zatvoriće ovogodišnji Nišville Jazz festival u nedelju 17. avgusta.
Braća bluz, Promo foto
Braća bluz, Promo foto

Sastav koji nastupa pod patronatom i uz dozvolu glumca Dena Ejkrojda i udovice Džona Belušija, koji je uz Ejkrojda igrao glavnu ulogu u (prvom) filmu Braća Bluz iz 1980. godine - predvode originalni članovi gitarista Stiv Kruper The Colonel i saksofonista Lu Marini Blue Lou.

- Nišvil neće zatvoriti gospodin Ivan Tasovac - kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević aludirajući na govor još uvek aktuelnog ministra kulture na zatvaranju Kustendorfa – već će to učiniti legende bluza i soula  Blues Brothers,  kao što je i praksa   velikih svetskih festivala. Nadamo se da će novi ministar kulture  konačno prekinuti praksu neposećivanja Nišvila, i iz prve ruke se uveriti u značaj ovog kulturološkog brenda Srbije – kaže direktor Nišvila i napominje da će na Movie stage-u u filmskom programu Nišvila biti prikazana i oba kultna Blues Brothers filma.

Priča o sastavu Blues Brothers počela je 1976. kada je za potrebe poznatog američkog šou programa Saturday Night Alive okupljen bend  predvođen gitaristom Stivom Kruperom i basistom Donald Dak Danom, nekadašnjim članovima legendarne grupe Booker T. and MGs.

1980.  je snimljen legendarni film koji je režirao Džon Landis, a grupa je sa ili bez Belušija i Ejkrojda nastupala širom sveta pred ogromnim auditorijumima i na najvećim svetskim džez i bluz festivalima. Braća bluz su ostali institucija i sinonim za muziku najvišeg kvaliteta i posle smrti Džona Belušija. 

 

makonda-tracker