Svetske plesne trupe na domaćim pozornicama

0
Jedanaesti Beogradski festival igre tradicionalno donosi vrhunske savremene plesne komade . Jedanaest najboljih produkcija predstaviće se, od 30. marta do 14. aprila, publici u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Vršcu
Andeas Graf i Aja Jung, foto: Promo
Andeas Graf i Aja Jung, foto: Promo

Na tradicionalnoj konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda, organizatori Beogradskog festivala igre najavili su ovogodišnji program i obećali da će on svojim kvalitetom i aktuelnošću opravdati visok renome manifestacije. Ljubitelji savremene igre u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Vršcu biće u prilici da, od 30. marta do 14. aprila, pogledaju vrhunske plesne produkcije, autore i izvođače, iz Čikaga, Švajcarske, Francuske, Velike Britanije, Australije, Italije, Nemačke, Kanade i Belgije.  

Koreograf, osnivač i umetnički direktor festivala, Aja Jung istakla je da će Jedanaesti Beogradski festival igre ugostiti najistaknutije plesne grupe današnjice poput čuvene američke trupe Hubbard Street Dance iz Čikaga, Velikog kanadskog baleta iz Montreala, švajcarske trupe Cimerman & de Pero i mnoge druge. Postavka jednog od najpopularnijih koreografa našeg vremena, Adonisa Fonjadakisa, imaće svetsku premijeru upravo na Beogradskom festivalu igre.

- Sve ovo govori da će, prateći manir sezona za nama, ovogodišnje izdanje festivala biti dostojno reputacije vodeće plesne manifestacije u regionu - konstatovala je Aja Jung.

Tokom prethodnih godina domaća publika je imala priliku da isprati premijerna izvođenja više od 150 naslova, upozna najvažnije savremene koreografske rukopise i otkrije najveće plesne produkcije istovremeno kada i ostale svetske metropole.

Festival se već sedam godina zaredom održava uz podršku kompanije Vip mobile i pula sponzora.

- Vrhunski koreografi koji će po prvi put nastupiti u Beogradu ovog proleća, kao i svetska premijera audio vizuelnog spektakla, nesumnjivo ukazuju na prestiž i ugled koji festival uživa na međunarodnoj plesnoj sceni. Ponosni smo što ćemo ove godine nagradu Festivala nazvanu Vip poziva dodeliti Gradimiru Pankovu, poznatom baletskom umetniku koji je zahvaljujući velikom talentu, posvećenosti i izuzetnoj energiji, ostvario zavidnu globalnu karijeru. On na festival dovodi Veliki kanadski balet, čiji je umetnički direktor, tako da ćemo 11. aprila u Sava Centru, a narednog dana i u Novom Sadu uživati u komadu Minus jedan - istakao je na konferenciji za medije Andreas Graf, direktor/CFO kompanije Vip mobile.

Pored nagrade Vip poziva, kompanija Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji i kroz projekat za najmlađe Vip talenti i podršku Nacionalnoj fondaciji za igru.

makonda-tracker