Najavljeni gosti 42. FEST-a

0
Kao i svake godine, FEST će ugostiti veterane svetske kinematografije, ali i mlade, perspektivne nade sveta filma. Predstavljamo vam prva tri gosta koje ćete imati prilike da vidite i čujete na FEST-u.

Patris Lekont je istaknuta figura francuskog filma, aktivan je od sredine sedamdesetih, a do sada je režirao preko trideset ostvarenja. Dok je studirao na filmskoj školi, bavio se i stripom za francuski strip magazin Pilote. Iako je svoj prvi film snimio 1976, bio je relativno nepoznat van rodne Francuske, sve do 1989. kada je njegov film Monsieur Hire uvršten u program kanskog festivala i privukao pažnju svetske publike. Njegovi filmovi varirali su po temama, neki su ostvarili internacionalni uspeh, dok su drugi ostajali u granicama Francuske, ali Lekont je uspeo da se istakne kao jedna od vodećih figura arthaus filma. Od početka dvehiljaditih njegov uticaj počeo je da se širi u Americi, i često je izdvajan kao autor sa najvećim uticajem na američki arthaus film. Njegovi filmovi prikazani su na svim značajnim festivalima i bio je nominovan za brojne nagrade, između ostalog Zlatnu palmu, Zlatnog medveda, BAFTA, Zlatnog lava i druge. U pratećem programu u kinoteci biće prikazani neki od njegovih najboljih filmova, poput Dvorske spletke , Devojka na mostuUdovica iz Sen Pjera i Intimni stranci.


Fjodor Bondarčuk rođen je za slavu. Njegovi roditelji bili su glumica Irina Skobtseva i čuveni Sergej Bondarčuk, glumac, scenarista i reditelj, nagrađen Oskarom za epski Rat i mir. Zanimljivo je da je Sergej bio gost 1972. na drugom FEST-u, kao najizrazitiji autor sovjetske kinematografije u godini kada su na FEST došli i Kirk Daglas, Robert Deniro, Vitorio De Sika i dr... Takođe je odigrao značajnu ulogu u zlatnom dobu partizanskih filmova, bio je scenarista za film Sutjeska, a glumio je u filmovima Bitka na Neretvi Vrhovi Zelengore. Fjodor je krenuo njegovim stopama i na FEST nam dolazi sa epikom StaljingradKarijeru je započeo kao glumac, i to uz oca, a izgradio je ime za sebe kao prvi producent muzičkih spotova u Rusiji. Producirao je brojne filmove, spotove i tv programe i uporedo glumio, sve do 2005. kada je režirao svoj prvi film, 9 četa - 9th company (9 Рота)Film je ostvario ogroman uspeh u Rusiji, koji je ponovio sa sledeća dva filma, duologijom Naseljeno ostrvo-The Inhabited Island (Обитаемый остров). Staljingrad je treći film koji potpisuje kao reditelj.

Kristof Gans je jedinstvena pojava u francuskom filmu. Rođen 1960. na vrhuncu francuskog novog talasa, Gans se tokom odrastanja okrenuo jednoj potpuno drugačijoj estetici i rediteljima koji su slavu sticali sedamdesetih- Karpenteru, Kronenbergu, Linču. Još kao dečak krenuo je da snima kratke filmove sa drugovima, ali sa kung-fu tematikom. Takođe je i osnovao časopis Starfixu kome je pisao o filmovima koji ga fasciniraju i pokušao da ih približi nezainteresovanoj francuskoj publici. Istrajan u svom usmerenju, Gans se posvetio horor filmovima i jedan od njegovih prvih profesionalnih poduhvata bio je režija filma Nekromikon,rađenog na osnovu dela H.P. Lovkrafta. Potom je režirao adaptaciju japanske mange Crying freemana svetsku slavu stekao je filmom Pakt sa vukovimapo kome ga zna i naša publika. Ovaj blokbaster postao je uspešan šitom sveta i videlo ga je preko pet miliona ljudi, što je omogućilo Gansu da ode u Holivud i snimi adaptaciju video igre Silent HillProći će osam godina pre nego što Gans snimi novi film- Lepotica i zverkojim će se predstaviti domaćoj publici, a koji je premijeru imao na festivalu u Berlinu.

TAGOVI: FEST123
makonda-tracker