Kraljevsko veče vina u Dvoru

0
Kraljevsko veče vina održano je danas u Kraljevskom dvoru na Dedinju. Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i princeze Natalija i Irina Stroci iz Toskane bili su domaćini svečanosti. Istovremeno, ovo je bila i divna pri
foto: promo
foto: promo

U periodu od 16. do 18. maja u Belom dvoru tri ocenjivačke degustacione komisije sastavljene od najpriznatijih evropskih i srpskih degustatora ocenile su 330 uzoraka vina iz 15 evropskih zemalja. Među vinima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Španije, vina iz Srbije imala su udeo od 35 odsto, što posebno govori o međunarodnom značaju ovog ocenjivanja. Bodovanjem do 100, metodom OIV-a, Međunarodne Organizacije za lozu i vino, vina su ocenjivana u 6 različitih kategorija (bela suva vina, roze vina suva i polusuva, crna vina, penušava vina, dezertna vina i specijalna i pojačana vina).  

Tokom zvanične ceremonije, govore su održali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, princeze Natalija i Irina Stroci, Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije, Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije i Milijan Jelić, u ime tima Kraljevskih vinogradara i Barbara Tambarini, jedna od sudija.

makonda-tracker