Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci

0
Od 22. do 26. januara u Jugoslovenskoj kinotreci biće održani Dani Beogradskog festivala igre, koji predstavljaju zanimljivu selekciju dokumentarnih i filmskih ostvarenja nastalu u sinergiji ove dve institucije, a uz podrsku kompanije Vip mobile.
Aleks Ekman, promo foto
Aleks Ekman, promo foto

Na velikom platnu u Uzun Mirkovoj i Kosovskoj ulici, gledacemo neke od produkcija Holandskog plesnog teatra, švedskog Kulberg baleta, Baleta Velikog teatra iz Ženeve ili kanadske trupe Kidd Pivot, odnosno naslove poznatih koreografa koji su učinili Beograd posebnim i prestižnim mestom u biografiji svetskih baletskih umetnika. Tokom hladnih zimskih popodneva i večeri, podsetićemo se ili otkriti neke od plesnih komada koje potpisuju Jirži Kilijan, Aleksandar Ekman, Saburo Tešigavara, Kristal Pajt i Sidi Larbi Šerkauji.

Dane Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci, otvoriće ekskluzivna premijera dokumentarnog filma Patriše Foj o životu jednog od najznačajnijih baletskih igrača XX veka, Rudolfa Nurejeva.  Iako je zauvek napustio svetsku pozornicu pre više od dve decenije, doprinos Nurejeva celokupnoj baletskoj umetnosti je toliko dragocen i nesaglediv, da su sve ozbiljne baletske sredine u godini koja je za nama pripremile bogat program i omaž ovom umetniku. Nurejev je već na početku karijere postao legenda. O njemu su snimljeni filmovi i objavljene brojne knjige u kojima se govori o neobičnom životu, umetniku kakav se jednom rađa, ali neretko i o osobi komplikovane naravi.

Kratka plesna avantura na filmskom platnu donosi po prvi put i višestruko nagrađivani autorski film 40 metara ispod, reditelja i koreografa Aleksandra Ekmana koga je festivalska publika imala prilike da upozna i zavoli. Svakoga dana u večernjem terminu, očekuju nas kultni filmski naslovi. Radi se o ostvarenjima koja su inficirala čitave generacije igrača i plesne publike. Gledaćemo Životnu prekretnicu sa neponovljivom Širli Meklejn i  zvezdom baletskog univerzuma Mihailom Barišnjikovim koji je 2009. takođe nastupio na Beogradskom festivalu igre. Odličan Bili Elijot o dečaku koji se bori između velike ljubavi prema igri i predrasuda svoje porodice, zatim Footloose Herberta Rosa, ali i Moulen Rouge sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

 

makonda-tracker