Radijski prenosi iz MET-a: Falstaf u subotu

0
Na Drugom i Trećem programu Radio Beograda svake subote se emituju direktni radijski prenosi iz Metropoliten opere. U subotu 14. decembra od 19 časova imaćete prilike da čujete novo izvođenje Falstafa, pod dirigentskom palicom muzičkog urednika Met-a Džejmsa
MET; photo: Ken Howard/Metropolitan Opera
MET; photo: Ken Howard/Metropolitan Opera

Sezona 2013/2014 direktnih operskih radijskih prenosa iz Metropolitena nastavlja se Verdijevim Falstafom čijim izvođenjem rukovodi Metov muzički dirketor Džejms Livajn. Bariton Ambrođo Maestri koji je ovu ulogu tumačio u drugim operskim kućama, prvi put u Metu nastupa kao Ser Džon Falstaf. U pevačkoj podeli ove nove postavke Roberta Karsena su sopran Endžela Mid  kao Alisa Ford, mecosopran Stefani Blajt kao Gospođa Kvikli, sopran Lizet Oropeza kao Naneta, italiajnski tenor Paolo Fanale debituje u Metu kao Fenton, a bariton Franko Vasalo je Ford.

Džejms Livajn je dirigovao neverovatnih 2447 puta u Metu tokom svoje 42 godina duge karijere, među kojima su gotovo 60 izvođenja Falstafa. Među Livajnovim brojnim blistavim  trenucima u ovoj operskoj kući izdvajaju se Metova premijera Verdijevih Sicilijanskih večeri, Lombardijaca i Stifelija. Nakon dvogodišnje pauze, Livajn se septembra 2013. godine vratio u Metropoliten kako bi predvodio hvaljenu obnovu Mocartove opere Tako čine sve, koju ćete moći da čujete krajem aprila naredne godine i Bergovog Voceka koji je na programu u martu.



makonda-tracker