Topla priča: Deca iz Zvečanske za bolesnu devojčicu

0
Štićenici ustanove za decu bez roditeljskog staranja sinoć su prikupljali novac dobrotvornom priredbom i izložbom svojih crteža, a onda odlučili da se odreknu novogodišnjih paketića kako bi pomogli jednoj oboleloj devojčici.
Jelisaveta Orašanin, Ljubomir Bulajić, foto: Telegraf
Jelisaveta Orašanin, Ljubomir Bulajić, foto: Telegraf

Kako prenosi portal Telegraf, u sali Centra za kulturnu dekontaminaciju mališani iz ustanova Drinka Pavlović i Jovan Jovanović Zmaj odigrali su svoju predstavu pod nazivom Igra za sreću, koja je režirala Vesna Popović, a pisali su je svojim potresnim životima oni sami. Uz suze i gromki aplauz publike koja je sedela u prepunoj sali CZKD-a, deca su priznala da je ovo nešto najlepše što im se desilo u životu.

Ovaj performans, kao i dobrotvornu prodajnu izložbu crteža, slika, maski i origami fugurica, organizovalo je udruženje CEPORA, kako bi prikupilo sredstva za novogodišnje poklone za decu iz Zvečanske.

Veliko iznenađenje je udledilo nakon što je publika ustala sa svojih sedišta i počela da skida sa panoa dečje radove i staje u dugi red kako bi dala svoj prilog za mališane. Po sali su se mogle čuti oduševljene reči dece koja su bila iznenađena zbog podrške tolikih ljudi koji su došli da ih podrže, te su radosno povikivala: hej znaš da su kupili sve moje crteže, dok su potpisivala svoje radove.

Deca su bila srećna jer su podršku dobila i od glumaca Jelisavete Orašanin i Ljubomira Bulajića, koji su zadivili svojom spontanošću, te su ubrzo dobili u svom poslu voditelja programa i mladog kolegu. Naime, četvorogodišnji mališan je prilikom preuzimanja svoje diplome, uz Jelisavetinu pomoć ubrzo preuzeo zadatak na sebe i drugarima uručivao nagrade, ali je i bodrio publiku da ih pozdravi aplauzima, te se salom orio i smeh.

Prodajnom izložbe prikupljeno je 58.920 dinara, što je organizator procenio kao veoma zadovoljavajuću svotu kada je reč o kupovini novogodišnjih poklona, a ona je usledilo još jedno iznenađenje…. Nakon dužeg dogovaranja među klincima, njihov predstavnik je saopštio da deo prikupljenog novca žele da uplate na račun za lečenje jedne obolele devojčice, koje ni ne poznaju.

Iako postoji mnogo stvari koje su ovoj deci potrebne, očigledno je da se ono što im je najpotrebnije ne kupuje novcem, a to su saosećanje i plemenitost. Zato je njihova sreća sinoć bila mnogo veća od 59.920 dinara.

makonda-tracker